Cena pro Obamu - zasloužená, nebo ne?

Brusel – Zaslouží si Obama Nobelovu cenu míru, nebo ne? Odpovědi na tuto otázku se různí. Reakce na udělení ceny americkému prezidentovi jsou totiž smíšené. Jedni vyčítají Obamovi kontroverzní mise americké armády v Iráku a Afghánistánu. Kritici tvrdí, že Obama za deset měsíců své vlády zatím nic nedokázal. Druzí ho naopak oceňují za to, že se zasloužil o změnu klimatu na mezinárodní politické scéně. Sám americký prezident se k udělení ceny vyjádří dnes odpoledne.

Letošní udělení Nobelovy ceny míru rozdělila svět na dva tábory. První z nich americkému prezidentovi v jeho úsilí fandí a cenu mu přeje. Druhý naopak upozorňuje na to, že Barack Obama ještě nic konkrétního pro světový mír neudělal. Podle Nobelova výboru v Oslu ale Obama dokázal upoutat světovou pozornost a dal lidem naději na lepší budoucnost. Výbor ocenil i jeho snahu o jaderné odzbrojení a obnovení rozhovorů na Blízkém východě. 

Americkému prezidentovi dnes k udělení ceny blahopřáli předseda Evropské komise José Barroso, bývalý český prezident Václav Havel nebo prezident Afghánistánu Hamíd Karzáí. Pogratulovala mu i německá kancléřka, podle které se Obamovi podařilo za krátký čas celosvětově nastolit nový tón a ukázat připravenost k rozhovorům.  

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

José Barroso: „Ocenění vůdce největší světové vojenské velmoci na začátku jeho volebního období znamená naději, že se podaří uskutečnit jeho vizi zbavit svět atomových zbraní.“

Hamíd Karzáí: „Jsme potěšeni, že Nobelovu cenu za mír si odnesl Barack Obama. Jeho houževnatá práce a vize nových mezinárodních vztahů, jeho vůle a úsilí o vytvoření přátelské atmosféry a nastolení dobrých vztahů a míru ve světě dokazují, že byla Nobelovou cenou za mír oceněna ta správná osobnost.“

Angela Merkelová: „Měli bychom ho všichni podporovat, otevřel okno novým možnostem.“ 

Na Výbor pro Nobelovu cenu se ale snesla za výběr letošního laureáta kritika. Například mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid připomněl ožehavé téma – americká mise v Afghánistánu. Přesně před osmi lety začala v této zemi za účasti USA a jejich spojenců válka. Cílem bylo zlikvidovat úkryty al-Káidy v afghánských horách a svrhnout islamistický Taliban, který al-Káidu kryl. Konec bojů je ale i po osmi letech stále v nedohlednu. Kritici Baracka Obamy proto vyzývají ke změně strategie.

Z Gazy se zase ozval palestinský lídr Khalíd Al-Batš, podle kterého není udělení ceny Obamovi morální ani hodnověrné. Palestinské radikální hnutí Hamas, které oblast ovládá, okomentovalo rozhodnutí s tím, že bylo předčasné.

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid: „Obama neučinil nic pro mír v Afghánistánu, nepřijal jediné opatření, které by směřovalo k posílení stability země.“ 

Palestinský vůdce Khalíd Al-Batš: „Proč byla udělena cena za mír Obamovi, když jeho země disponuje největším jaderným arzenálem na světě a jeho vojáci prolévají krev nevinných lidí v Iráku a Afghánistánu?“


Sám Obama udělení ceny okomentuje dnes na tiskové konferenci, která by měla začít po půl páté. První reakce z Bílého domu ústy Obamova mluvčího byla kusá. Podle zpravodaje ČT v USA Michala Kubala rozeslal mluvčí několika známým novinářům SMS, ve které stálo jen „WOW“. Poradce amerického prezidenta David Axelrod později americkým médiím sdělil, že ocenění je pro prezidenta nečekanou poctou a potvrzením jeho práce.  

Vydáno pod