V Moskvě si stovky lidí připomněly novinářku Annu Politkovskou

Moskva – Ani tři roky po vraždě ruské novinářky Anny Politkovské není tento čin potrestán. Proto se dnes stovky lidí v Moskvě sešly, aby demonstrovaly za důkladné prošetření případu. Na akci zněly výzvy k potrestání vrahů. Politkovská, která se jako jedna z mála nebála odhalovat přehmaty moci v Čečensku i jiných končinách Ruska, byla zastřelena 7. října 2006, právě na narozeniny tehdejšího prezidenta a nynějšího premiéra Vladimira Putina.

„Je tu politická vůle neodhalit politickou vraždu!“ prohlásil na demonstraci Dmitrij Muratov, šéfredaktor opozičního listu Novaja Gazeta, v jehož redakci Politkovská pracovala. Podle příznivců zavražděné novinářky se totiž ruský režim obává, že odhalení vraha Politkovské, by mu mohlo uškodit.   

Ruské úřady sice krátce po vraždě slíbily, že případ brzy objasní a vrahy dopadne, dosud se tak ale nestalo. Před soudem skončili pouze pomocníci najatého zabijáka, ti byli ale pro nedostatek důkazů osvobozeni. Sám vrah ale stále spravedlnosti uniká. 

Bývalá disidentka Ljudmila Alexejevová dnes připomněla, že po Politkovské se oběťmi vražd stali i advokát Stanislav Markelov, novinářka Anastasija Baburovová a čečenská ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová. „Se všemi Anna spolupracovala - a to je životu nebezpečné,“ dodala. Nynější kampaň prokremelských mládežníků proti žurnalistovi Alexandru Podrabinekovi někdejší disidentce připomíná stalinské procesy, kdy zmanipulovaný dav skandoval „Psům psí smrt“. Jedině veřejné připomínání obětí však prý může ochránit další lidi, kteří se v díle Politkovské a jejích druhů pokoušejí pokračovat.