Izrael propustil 19 Palestinek za videonahrávku se Šalitem

Jeruzalém - Izrael dnes za propuštění devatenácti zadržovaných Palestinek obdržel od hnutí Hamas dvouminutovou videonahrávku se zajatým vojákem Giladem Šalitem, kterého radikálové zadržují přes tři roky. Podle izraelské televize je Šalit na záznamu zdráv a v pořádku. Palestinky byly převezeny přes hraniční přechody s pásmem Gazy a Západním břehem Jordánu. Na svobodu se ale dostaly teprve poté, co Izrael obdržel videozáznam dokazující Šalitův aktuální stav a ověřil pravost nahrávky. Její kopii zhlédl i premiér Benjamin Netanjahu a má z ní podle svých slov pozitivní dojem.

Jak upřesnila spolupracovnice ČT Tatiana Hoffmanová, záznam s nyní 23letým Šalitem byl pořízen 14. září. Voják se na nahrávce usmívá a čte jakýsi blíže neurčený text, drží arabské noviny s datem 14. září, hovoří o svém stavu a žádá o propuštění. Šalitovi rodiče tak poprvé po třech letech spatřili tvář svého syna. Záznam už zhlédli také představitelé izraelských tajných služeb a armády, kteří potvrdili její pravost.

Skupinu palestinských vězeňkyň převezly k hranicím dva uzavřené vozy Mezinárodního Červeného kříže. Propuštěné ženy přivítali jejich příbuzní, ve svém sídle je přijal také palestinský prezident Mahmúd Abbás. Jedna z žen přijela do Gazy s 20měsíčním synem, který se jí narodil během pobytu ve vězení.

Podle Izraele se žádná z propuštěných Palestinek ve věku od 19 do 47 let přímo nepodílela na vražedné akci proti Izraelcům, ani si neodpykávala trest delší než dva roky. Většině propuštěných se blížilo vypršení vyměřeného trestu. Jen několik z nich bylo údajně členkami militantních uskupení, většina sehrála jen vedlejší roli. Jedna se vrátila do pásma Gazy, ostatních 18 na Západní břeh Jordánu. Ještě jedna Palestinka má být údajně propuštěna do pásma Gazy v neděli.

Dohodu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamas zprostředkovali egyptští a němečtí vyjednavači. Počátkem týdne na ni přistoupila izraelská vláda jako na gesto na podporu důvěry před dalšími jednáními o Šalitově osvobození. Už ve středu se vrátila k rodičům do uprchlického tábora u Ramalláhu patnáctiletá Palestinka, vězněná za pokus o napadení izraelského vojáka nožem.

Šalit byl unesen na hranici pásma Gazy bojovníky palestinských radikálních hnutí v roce 2006, kdy mu bylo 19 let. Hamas požaduje za jeho propuštění osvobození až tisícovky svých lidí, z nichž někteří si odpykávají v izraelských věznicích dlouhé tresty za násilné protiizraelské útoky. Únosci dosud nedovolili návštěvu Šalita ani představitelům Červeného kříže, zveřejnili pouze audionahrávky a umožnili zajatci poslat několik dopisů rodině.