V Norsku zahajuje provoz banka semen potravinových plodin

Oslo - Norsko dnes na souostroví Špicberky v Severním ledovém oceánu zahajuje provoz globální banky semen. Jejím úkolem je zachránit na stovky a možná tisíce let semena potravinářských rostlin před všemi možnými druhy katastrof. Mají přežít přírodní a klimatické katastrofy, války, jaderné výbuchy a třeba i lidskou nedbalost.

Semena budou uložena v jeskyni se třemi sály, hluboko v nitru hory. Vchod je 130 m nad mořem, aby odolal možnému zvýšení hladiny oceánů. Jak v pořadu Před polednem uvedla norská novinářka Elmira Holmeyová, věčně zmrzlá půda a skalní stěny zajišťují, že vzorky semen bezmála čtyři a půl milionu poživatelných plodin zůstanou pod bodem mrazu i při odpojení chladících systémů.

Uchované vzorky mají být zálohou pro případ, že některá plodina z jakýchkoliv důvodů vyhyne. Stavbu sklepení a budoucí údržbu hradí norská vláda. Na provozu a zásobování semeny se podílejí vědci Světového fondu pro ochranu diverzity plodin a Norská genová banka. Semena zůstanou majetkem zemí, které si je sem uložily. V případě velké světové katastrofy mají ale přístup k semenům všichni.

Jak uvedla Holmeyová, převážně se jedná o semena potravinových plodin, například jen rýže existuje až 100 000 variant. Ve světě sice existuje asi 1 400 semenových bank, ta na Špicberkách je ale podle Holmeyové největší. Říká se jí Arktická krypta posledního soudu nebo také Noemova archa.

Zahájení provozu zařízení se zúčastnili předseda Evropské komise José Barroso, nositelka Nobelovy ceny za mír, známá keňská bojovnice za životní prostředí Wangari Maathaiová, norský premiér Jens Stoltenberg a zástupci Světového fondu pro ochranu diverzity plodin, který se podílí na organizaci projektu.

Podzemní trezor na souostroví Svalbard má pancéřová vrata a stěny z betonu silné jeden metr a údajně odolá jaderné střele či silnému zemětřesení. Norsko za jeho výstavbu zaplatilo v přepočtu 153 milionů Kč a stavba trvala necelý rok. O významu této polární pevnosti svědčí fakt, že v Iráku a v Afghánistánu byla podobná zařízení za války zcela zničena a na Filipínách je v roce 2006 poškodila povodeň při řádění tajfunu.