Ve Švýcarsku byl zatčen slavný režisér Roman Polanski

Curych - Filmový režisér Roman Polanski (76) byl v sobotu v Curychu zatčen na základě amerického zatykače z roku 1978. Zatčení souvisí s údajným znásilněním třináctileté dívky v roce 1977. V Curychu měl na filmovém festivalu převzít cenu za celoživotní dílo. Režisér se před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Polanski je v předběžné vydávací vazbě a čeká na vydání, proti rozhodnutí se může odvolat, řekl mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti.

Sex s nezletilou je podle amerických zákonů považován za znásilnění. Polanski musel opustit Spojené státy v 1978, rok poté, co byl ze znásilnění obviněn. Polanski žije ve Francii. V USA od obvinění kvůli obavě z toho, že bude zatčen, nikdy nebyl.

Americké úřady vyhlásily po Polanském v roce 2005 mezinárodní pátrání v souvislosti se zatykačem z roku 1978, řekl mluvčí. Uvedl, že filmař byl zatčen při vstupu na švýcarské území. Podrobnosti a místo zatčení odmítl sdělit. Švýcarské úřady nyní musejí ověřit, zda může být Polanski skutečně vydán, což může trvat několik dní, sdělil mluvčí.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

„Stydím se za Švýcarsko. Polanski udělal před lety malou chybu a oni ho stále pronásledují,“prohlásil přítel Romana Polanského Otto Weisser.

Pohnutý osud

Život původem polského režiséra si svými zvraty v ničem nezadá s jeho filmy. V roce 1943 dokázal v deseti letech uprchnout z krakowského ghetta, kde ho věznili nacisté. Zatímco jeho filmařská sláva po válce rostla, v osobním životě ho v roce 1969 čekala tvrdá rána. Jeho ženu Sharon Tateovou ubodali v osmém měsíci těhotenství členové gangu Charlese Mansona.

V 60. a 70. letech se v USA proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. V roce 2003 dostal Oscara za válečné drama Pianista. O jeho případu loni vznikl dokument nazvaný Roman Polanski: Wanted and Desired (Roman Polanski: Hledaný a žádaný), který upozornil na nesrovnalosti v jeho kauze, na jejichž základě pak slavný tvůrce požádal o odložení obvinění.