Írán má druhé zařízení na obohacování uranu

Vídeň - Írán informoval Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že má druhé zařízení na obohacování uranu. O existenci nového zařízení na obohacování uranu na íránském území napsali íránští představitelé v pondělí v dopise šéfovi MAAE Muhammadu Baradejovi. Doposud Írán oficiálně využíval k úpravě uranu pouze jaderné středisko v Natanzu, které MAAE monitoruje.

Kde by se mělo nacházet zmíněné druhé zařízení na obohacování uranu, které bude po svém uvedení do provozu údajně využíváno k testovacím či experimentálním účelům, v dopise upřesněno nebylo.

Teherán ihned začal čelit obviněním, že se pokusil informace o novém zařízení utajit. „Kdyby bylo utajené, neinformovali bychom MAAE,“ prohlásil šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Sálehí.

Írán přiznal druhé jaderné zařízení (zdroj: ČT24)

Podle Íránu bude nové zařízení produkovat palivo výhradně pro účel výroby
elektrické energie. "Agentura rovněž vyrozuměla, že do zařízení zatím nebyl
přepraven žádný jaderný materiál," sdělil mluvčí MAAE Marc Vidricaire.

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele s přístupem k západním tajným informacím o tomto tématu nicméně uvedla, že zařízení by mělo ležet asi 160 kilometrů jihozápadně od Teheránu a že je v něm 3000 odstředivek, jež by mohly být spuštěny do příštího roku.

„MAAE ve své reakci vyzvala Írán, aby co nejdříve poskytl přesné informace o zařízení a také přístup do něj“, aby inspektoři agentury mohli ověřit, že toto středisko bude skutečně využíváno pouze k mírovým účelům, konstatoval mluvčí MAAE Vidricaire.

Svět Íránu hrozí přísnějšími sankcemi 

Odhalení existence druhého zařízení na obohacování uranu v Íránu by mělo přesvědčit státy, které dosud váhaly, že je potřeba zvažovat další sankce proti Teheránu, jak prosazují Spojené státy, řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Francie, USA a Velká Británie vyzvaly MAAE, aby tuto „znepokojivou“ záležitost prošetřila, řekl Obama. Francouzský prezident Sarkozy uvedl, že pokud Írán „zásadně nezmění svou politiku“ do letošního prosince, pak by měly být přijaty sankce v zájmu míru a stability. „Jsme připraveni přijmout nové a přísnější sankce,“ potvrdil britský premiér Brown.

Obohacený uran lze využít k produkci jaderné energie, ale také k výrobě atomové bomby. Írán tvrdí, že jeho jaderný program je výhradně mírový, čemuž ale nedůvěřují západní země. Odmítání Teheránu ukončit své kontroverzní jaderné aktivity vedlo OSN k opakovanému uvalení sankcí na Írán.