Češka Podoskiová spočinula po boku největších amerických hrdinů

Washington - S vojenskými poctami byla na washingtonském hřbitově v Arlingtonu pohřbena Barbara Leeová Podoskiová: Špionka českého původu, která se už za života stala legendou. Za druhé světové války pracovala ve službách OSS - předchůdkyně dnešní CIA; později pak pomáhala i československé emigraci v USA. Zemřela ve věku 95 let. Amerika se s ní rozloučila s plnými poctami a vyhradila jí místo mezi svou elitou.

Četařka Podoskiová se narodila v roce 1914 v Brně dva měsíce před vypuknutím první světové války jako Božena Hauserová. Proslavila ji ale až druhá světová válka: Do armády Spojených států vstoupila přesně v den, kdy získala americké občanství. V řadách OSS pak sloužila v severní Africe a v Itálii a jejím úkolem byla hlavně propaganda v týlu nepřítele.

„Patřila k nejlepším. Těžko lze najít srovnání. Třeba já takové výsledky neměla. Opravdu byla výjimečná,“ říká bývalá agentka OSS a CIA a spisovatelka Elizabeth McIntoshová. V její knize o amerických špionkách je celá jedna kapitola věnována právě Podoskiové. Ta se po válce věnovala rodině a pracovala pro emigrantskou komunitu z komunistického Československa. Po pádu komunismu pracovala na sblížení obou svých vlastí, za což obdržela řadu uznání. Ještě v 95 letech si říkala starší dorostenka.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Podoskiová byla legendou a obřad v Arlingtonu to opět potvrdil. Nyní spočine po boku největších hrdinů USA. „Znamenalo to pro ni opravdu hodně. I pro mě Arlington hodně znamená a i já tam skončím. A to je asi to nejlepší, co může potkat člověka, který sloužil své zemi,“ říká k tomu McIntoshová.

Vydáno pod