U saúdské Džiddy slavnostně otevřeli univerzitu s velkými ambicemi

Džidda (Saúdská Arábie) - Severně od saúdskoarabské Džiddy dnes byla slavnostně otevřena Technická a přírodovědecká univerzita krále Abdalláha (KAUST). Poprvé v Saúdské Arábii bude na univerzitní půdě vyučování společné pro muže a ženy. Rijád školu vybudoval za pouhé tři roky a chce z ní učinit špičkové vědecké pracoviště. Prioritou KAUSTu bude výzkum týkající se ochrany životního prostředí. Univerzita chce liberálním klimatem přispět k reformám, jež prosazuje král Abdalláh.

Ke studiu už je zapsáno 817 studentů z 61 zemí, 15 procent z nich jsou Saúdští Arabové. V září do učeben zasedlo 314 studentů, zbytek zahájí studium v zimním semestru v roce 2010. Do osmi až deseti let chce univerzita poskytovat výuku 2000 lidem. Univerzita chce přilákat světové kapacity, takže 70 z již najatých vyučujících má vysoké platy. Studentům škola hradí stipendia.

Král Abdalláh se snaží dostat svou konzervativní zem plně do 21. století. Tato univerzita mu umožní naplnit oficiálně nepřiznaný cíl - skoncovat se společenskými omezeními pro ženy, jež nepřestává prosazovat konzervativní muslimské duchovenstvo.

Rijád do univerzity investoval 1,5 miliardy dolarů (25,5 miliardy korun). Na břehu Rudého moře, 80 kilometrů od Džiddy, se podařilo během tří let zbudovat na ploše 36 kilometrů čtverečních moderní univerzitní budovy a také byty pro studenty i zaměstnance.

Bývalý americký diplomat John Burgess napsal ve svém blogu, že „na světě neexistuje jiná tak dobře vybavená univerzita, ale že je otázkou, jak bude tato špičková technologie využita“. O úspěchu KAUSTu podle Edwarda Derricka z Amerického sdružení pro vědecký pokrok rozhodne to, zda se této univerzitě podaří prosadit se jako světová instituce a zda budou výsledky tamních výzkumů publikovány.

Vydáno pod