Barack Obama pronese svůj projev na Valném shromáždění OSN

New York - Projev amerického prezidenta o zahraniční politice zazní dnes na Valném shromáždění OSN v New Yorku. Sejít se má Barack Obama soukromě i se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Politická jednání vedl Obama i v úterý, a to s izraelským premiérem Netanjahuem a předsedou palestinské samosprávy Abbásem. Oba vyzval k oficiálnímu obnovení rozhovorů o trvalém uspořádání na Blízkém východě. Doufá, že schůzka nastartuje proces, který je na nule od loňského prosince. V náročném úterním programu jednal Obama i s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem, avšak rozporným otázkám se státníci vyhnuli.

Úplné zastavení výstavby židovských osad si kladou Palestinci jako podmínku pro obnovení formálních rozhovorů. Izrael trvá na tom, že žádné předběžné podmínky nepřijme. K zastavení výstavby osad se přitom zavázal v mírovém plánu před šesti lety.

Abbás ani Netanjahu sami nic neřekli. Podle Obamy ale vyšlou příští týden do Washingtonu vyjednavače. S nimi má pracovat americký blízkovýchodní zmoněnec George Mitchel. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová pak podá v půlce října prezidentovi hlášení, čeho dosáhli. 

Obama zřejmě nejednal s čínským prezidentem o sporných otázkách

Barack Obama se při úterním jednání se svým čínským kolegou Chu Ťin-tchaem údajně vyhnul sporným otázkám, ale místo toho si vyměnili diplomatická ujištění a slíbili si posílení mnohostranných vztahů. Veřejně se nezmínili ani o jednom z posledních bodů napětí mezi jejich zeměmi, a to o nedávném rozhodnutí USA zavést ochranná cla na čínské pneumatiky.

Obama při jednání s čínským prezidentem řekl, že má zájem na pokračování skutečně kooperativních a obsažných vztahů s Čínou. „Potřebujeme, aby naše vztahy byly dynamičtější a efektivnější, protože naše země musí řešit stále větší počet problémů globálního i regionálního významu,“ řekl.

Šéf čínského státu zdůraznil potřebu důkladně projednat citlivá témata, kam patří Tchaj-wan, Tibet, obchodní a vojenské napětí i stížnosti Spojených států na dodržování lidských práv v Číně. Připomněl také, že přátelské vztahy mezi USA a Čínou přispívají k míru, stabilitě a prosperitě v Tichomoří i v celém světě.

Chu Ťin-tchao a Barack Obama
Zdroj: ČT24