Izrael nechystá útok na Írán, tvrdí Medveděv a připouští dohodu Ruska s USA

Moskva - Izrael ujistil Rusko, že na Írán nezaútočí. Řekl to dnes ruský prezident Dmitrij Medveděv v rozhovoru pro televizní stanici CNN. Podle Medveděva by byl izraelský útok na Írán nejhorší věcí, jakou si lze představit. Ruský prezident tak vůbec poprvé přiznal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu nedávno navštívil tajně Moskvu, nicméně nepotvrdil, zda má informaci o izraelských záměrech vůči Íránu od něj. Zmínil se pouze o tom, že útok na Írán vyloučil při své nedávné návštěvě Ruska izraelský prezident Šimon Peres. V rozhovoru dále uvedl, že existuje poměrně velká šance dosáhnout do konce roku dohody s USA o strategických útočných zbraních.

Netanjahu byl v Rusku 7. září, ale Izrael a rovněž Rusko to dlouho popíraly. Spekulovalo se o tom, že hovořil o prodeji ruských zbraní Íránu nebo i o přípravách útoku na Írán. K Netanjahuově návštěvě řekl toto: „Premiér Netanjahu přijel do Moskvy a na jeho přání to byla cesta utajovaná. Nevím, s čím to souviselo, ale naši partneři se někdy pro tuto formu rozhodnou.“

Medveděv pro CNN

Medveděv se zmínil pouze o tom, že útok na Írán vyloučil při své srpnové návštěvě Soči izraelský prezident Šimon Peres. „Řekl mi tehdy, že pro nás má něco důležitého:˙Izrael neplánuje žádné útoky na Írán, jsme mírumilovná země a nic takového neuděláme˙,“ citoval Medveděv Perese.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)


Medveděv v rozhovoru pro CNN také řekl, že Moskva sice s Íránem neuzavřela obrannou dohodu, ale „to neznamená, že by zůstala (v případě útoku na Írán) nečinná. Byla by to (útok) nejhorší věc, jakou si lze představit. Co by se stalo pak? Následovala by humanitární katastrofa, vlna uprchlíků, íránská touha pomstít se, a to nejen Izraeli, nýbrž také jiným zemím. Mí izraelští kolegové mi ale řekli, že tak se zachovat nechtějí, a já jim důvěřuji,“ řekl.

Íráncům ruský prezident vzkázal, že „pokud si přejí rozšířit obzory v jaderné oblasti, musejí spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii“. „To není úkol, ale záležitost volby,“ řekl. Rusko dále ústy svého prezidenta připustilo, že uzavřelo s Íránem smlouvu o dodávkách některých zbraní. Medveděv ale zdůraznil, že jde výhradně o obranné systémy a že v žádném případě nebude jeho země dodávat Íránu žádné útočné zbraně. 

Padla i otázka ohledně vstupu Ukrajiny a Gruzie do NATO. Medveděv od USA očekává podobný krok jako v případě protiraketového deštníku, čili přehodnocení této otázky.

Medveděv: Mezi Ruskem a USA panují dobré vztahy

„Jestli se do konce roku dohodneme (o strategických útočných zbraních), a šance jsou poměrně velké, bylo by to velmi užitečné nejen pro nás, ale i pro celé světové společenství,“ řekl Medveděv s tím, že doposud se mezi Ruskem a novou americkou vládou vyvíjejí pozitivní vztahy, osobně mezi ním a prezidentem Barackem Obamou a stejně tak jako mezi ministry obou zemí. Dále zdůraznil, že je důležité hovořit podobným jazykem. „Bohužel se to nedařilo v posledních letech s předchozí vládou, i když do té doby jsme se mohli domluvit o všech otázkách, které byly na společném programu. Nebudu skrývat, v určitých situacích jsme se přesto snažili pomoci našim americkým kolegům, hlavně po událostech z 11. září,“ řekl Medvěděv.