Rozhovory Íránu a velmocí se uskuteční asi v Turecku

Brusel - Rozhovory Íránu a šesti světových mocností o jaderném odzbrojení se s největší pravděpodobností uskuteční 1. října v Turecku. Uvedl to dnes vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana. Írán již oznámil, že na jednáních nehodlá hovořit o svém jaderném programu; americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ale dnes toto stanovisko odmítla. „Ještě nebylo definitivně rozhodnuto, ale domnívám se, že velmi pravděpodobně to bude Turecko,“ řekl novinářům v Bruselu k místu setkání Solana, který je hlavním vyjednávačem velmocí s Íránem.

S Íránem by měla diskutovat takzvaná skupina 5+1, tedy pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Británie, Francie, Čína a Rusko - a rovněž Německo. Teherán předem prohlásil, že na jednáních odmítá debatovat o svém nukleárním programu, vyjádřil nicméně ochotu jednat o globálním jaderném odzbrojení a o dalších mezinárodních záležitostech.

Teherán tvrdí, že jeho jaderný program má mírový charakter a slouží výhradně k produkci elektrické energie. Západ se však obává, že cílem Íránu je výroba atomových zbraní. Ve snaze přimět Írán, aby svůj kontroverzní nukleární program zastavil, již Rada bezpečnosti OSN přijala pět rezolucí, z nichž tři byly doplněny sankcemi. „Dali jsme Íráncům jasně najevo, že jakékoli rozhovory, kterých se zúčastníme, se budou muset přímo týkat jaderné problematiky. Tuto záležitost nelze ignorovat,“ řekla dnes Clintonová novinářům. „Nebudeme se účastnit procesu bez jasného cíle. Nás zajímají především otázky týkající se jejich jaderného programu a ambicí,“ zdůraznila.

Rozhovory s Íránem se uskuteční v Turecku (zdroj: ČT24)

Podle Solany zůstává politika světových mocností vůči Íránu „dvoukolejná“ - Západ tedy bude nabízet Íránu pomoc k rozvoji civilního jaderného programu pod mezinárodní kontrolou, zároveň chce ale udržovat hrozbu zesílených sankcí. „Vždy jsme podporovali dvojí přístup a tak bude naše politika vypadat i nadále,“ podotkl Solana.

Účast USA na rozhovorech je poprvé oficiální

Rozhovory s Íránem v tomto mezinárodním složení se budou konat po více než roční pauze. Loňská červencová konference v Ženevě ztroskotala poté, co Teherán odmítl diskutovat o obohacování uranu, ačkoliv USA jako vstřícný krok vyslaly do Švýcarska svého zástupce.

Evropská unie a Spojené státy i tentokrát trvají na tom, že íránský jaderný program musí být předmětem rozhovorů, k nimž kromě Solany a hlavního vyjednávače o íránském jaderném programu Saída Džalílího zasednou i zástupci USA, Ruska, Číny, Francie, Británie a Německa.

O možném výsledku debaty se dnes Solana vyjadřoval opatrně. „Vždy se v jednáních snažím dosáhnout co nejvíc. Ale nescházíme se poprvé. Dobře se navzájem známe,“ konstatoval. „Nicméně tu jsou některé nové věci: Američané budou poprvé oficiálně přítomni, to je novinka a já si myslím, že to Íránci musejí pozitivně ocenit,“ dodal.

Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24