Irácký vrhač bot je na svobodě

Bagdád – Irácký novinář Muntadar Zajdí, který loni hodil boty po bývalém americkém prezidentu Georgi Bushovi, byl propuštěn z vězení. Na svobodu se měl dostat už včera, ale vězeňská správa prý nestihla včas připravit potřebnou dokumentaci. Původně tříletý trest mu soud snížil na roční, protože šlo o jeho první konflikt se zákonem. Další zkrácení trestu o tři měsíce dostal Zajdí za dobré chování. Novinář se po činu stal v Iráku legendou.

A jako legendu ho také dnes před věznicí vítali novináři, a dokonce i někteří poslanci. Poté Zajdí zamířil společně s bratrem do televize, pro kterou v době incidentu pracoval a pro kterou také stále ještě pracuje. Zaměstnavatel mu totiž i v době, kdy byl ve věznici, posílal nadále plat.

V Bagdádu na Zajdího čeká také jeho rodina, která připravila na dnešek velkolepou oslavu. Novinářův byt ozdobili balonky a plakáty s jeho portréty. Zajdího uvítají také ženy, které mu zatančí tradiční irácké tance. Přítomné čeká také bohatá hostina, na kterou padlo několik ovcí.

Zajdí nemohl snášet, co se v Iráku děje

Novinář dnes na tiskové konferenci mluvil s jistými obtížemi, protože mu chybí zub. Bojí se o život, domnívá se, že agenti amerických zpravodajských služeb ho budou pronásledovat, aby ho zabili. Oni a jejich spolupracovníci se ho prý pokusí „zlikvidovat fyzicky, společensky nebo profesionálně“. K tomu, aby hodil po Bushovi boty, Zajdího prý přivedl útlak a ponižování Iráčanů během americké okupace. „Jsem vlastenec a nemohl jsem snášet, co se mojí zemi děje,“ prohlásil.