Předvolební debata Merkelová-Steinmeier: spíš duet než duel

Berlín - Dosavadní sociálnědemokratický ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a proti němu kancléřka Angela Merkelová byli aktéři nedělního jediného televizního duelu před německými parlamentními volbami. Ty budou už za dva týdny, a voliči proto s napětím čekali, jak si oba hlavní rivalové povedou. Podle průzkumů šlo o vyrovnaný jedenapůlhodinový souboj. Podle některých vyhrála kancléřka, jinde zase ministr zahraničí. Podle expertů však měl navrch Steinmeier, jenž byl konkrétnější. Kdo ale čekal souboj na ostří nože, byl zklamán: Merkelová a Steinmeier zemi řídili v koaliční pravolevé vládě, těžko proto hledali oblasti ke kritice. I moderátor poznamenal, že místo duelu se debata spíš podobala duetu.

Ostře sledovanou debatu vidělo 14 milionů Němců

Debatu mezi kandidáty křesťanských (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD) nakonec na čtyřech televizních kanálech (ARD, ZDF, RTL a Sat.1) sledovalo 14 milionů lidí, což je ve srovnání s předpokládanými dvaceti miliony diváků zklamání. Ještě před čtyřmi lety přitáhla debata mezi Merkelovou a tehdejším kancléřem Gerhardem Schröderem 21 milionů diváků.

Pro Steinmeiera byla jediná předvolební debata kancléřských kandidátů zřejmě poslední šancí, jak dva týdny před volbami umazat předstih CDU/CSU a Merkelové. Ve hře jsou hlasy nerozhodnutých voličů, kterých je prý na 40 procent.

Merkelová a Steinmeier do očekávaného střetu vstupovali v neobvyklé pozici čelních představitelů vlády velké koalice. Komentátoři si proto před duelem kladli otázku, zda budou schopni se pustit po čtyřech letech poměrně konstruktivního spoluvládnutí do ostřejší výměny názorů. Dosud se oba v předvolební kampani šetřili a ani tentokrát se na tom nic nezměnilo. Podle komentářů médií byl duel až nudný, což potvrzuje i zpravodajka ČT Hana Scharffová. Oba rivalové zůstali u poklidného a věcného tónu, ani jednou nedošlo na zvyšování hlasu nebo ostrým osobním útokům.

Kdo vyhrál debatu není uplně jasné

Většina komentátorů vidí jako vítěze Steinmeiera, Merkelová je naopak zklamala. „Merkelová se mi zdála bez života a nelíbilo se mi, že používala formulkovité, bezobsažné věty. Působily jako naučené nazpaměť a byly příliš obecné, chyběl moment překvapení,“ zhodnotil výkon kancléřky politolog Hans Vorländer z drážďanské univerzity. Merkelová šla do debaty jako ostřílenější debatérka. Svou premiéru v televizní debatě kancléřských kandidátů si odbyla už před čtyřmi lety, kdy se takto postavila tehdejšímu obhájci kancléřského postu, sociálnímu demokratovi Gerhardu Schröderovi.

Steinmeier se snažil některé úspěchy velké koalice prodat jako úspěch jeho strany. Například snížení nezaměstnanosti, které v debatě nakousla Merkelová, umožnila podle Steinmeiera opatření přijatá předchozí červeno-zelenou vládou v čele s Gerhardem Schröderem (SPD). Steinmeier se s Merkelovou přel v otázce zavedení celoplošného stanovení minimální mzdy, což prosazují Steinmeirovi sociální demokraté (SPD). „Když člověk každý den chodí do práce, musí ze své mzdy také vyžít,“ prohlásil Steinmeier.

Podle bleskového průzkumu televize RTL bylo 37 procent diváků spokojenější s Merkelovou, 35 procent se Steinmeierem. Podle ARD dosavadní kancléřka uspěla u 42 procent, Steinmeier u 43 procent z těch, kdo debatu sledovali. Podle průzkumu ARD byl Steinmeier pro dvě třetiny diváků lepší, než se od něj očekávalo, a pro 55 procent byl útočnější.

Nejvážnějším střetem jinak poklidné debaty byla jaderná energetika

Zásadní střet nenastal ani u tématu jaderné energetiky. Kancléřka řekla, že jadernou energii pokládá za „překlenovací technologii“. Podle ní ji musí co nejdříve nahradit obnovitelné zdroje, do té doby však Německo podle ní potřebuje „energetický mix“ zahrnující i energii z jádra. Steinmeier trval na už dříve dohodnutém vypnutí jaderných elektráren.

Merkelová šla do debaty jako ostřílenější debatérka. Svou premiéru v televizní debatě kancléřských kandidátů si odbyla už před čtyřmi lety, kdy se takto postavila tehdejšímu obhájci kancléřského postu, sociálnímu demokratovi Gerhardu Schröderovi.

Podle posledních průzkumů Steinmeierovi sociální demokraté za CDU/CSU zaostávají o 11 až 14 procent, přičemž mají podporu 21 až 24 procent voličů.

Rozhodující pro podobu příští vlády však budou součty mandátů, které 27. září ve Spolkovém sněmu získají potenciální koaliční partneři obou hlavních stran. Křesťanští demokraté chtějí příště vládnout s liberální FDP, průzkumy však naznačují, že společnou většinu nemají jistou, neboť dohromady by je nyní dohromady nevolilo ani 50 procent lidí.

  • Angela Merkelová a Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110874.jpg
  • Angela Merkelová a Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110872.jpg
  • Televizní duel Angely Merkelové a Franka-Waltera Steinmeiera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110873.jpg
  • Angela Merkelová během předvolební debaty s Frankem-Walterem Steinmeierem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110869.jpg
  • Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier během předvolební debaty s kancléřkou Angelou Merkelovou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110843.jpg
  • Angela Merkelová a Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110854.jpg
  • Televizní předvolební debata kandidátů na německého kancléře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110866.jpg