Dalajlama získal cenu za boj za lidská práva

Bratislava – Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes převzal na Slovensku Mezinárodní cenu Jána Langoše za boj za lidská práva. Spolu s dalajlamou stejné ocenění získal i bývalý disident Fedor Gál. Dalajlama svou třídenní návštěvu na Slovensku ukončí ve čtvrtek. Nesetká se s žádným vládním politikem, jednal s ním ale někdejší premiér Mikuláš Dzurinda. Ve čtvrtek a v pátek se dalajlama v Praze zúčastní konference Forum 2000.

„Dostat takovou cenu pro mě znamená velmi mnoho,“ uvedl dalajlama poté, co mu Nadace Jána Langoše v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava předala ocenění. Nadace začala ceny udělovat v roce 2007. Prvním nositelem této mezinárodní ceny byl bývalý český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. 

Po převzetí ceny se dalajlama se svými příznivci sešel v bratislavské sportovní hale na Pasienkách, kde hovořil o zvládnutí hněvu a deprese. Během jeho návštěvy Slovenska ho nepřijme žádný vládní politik, stát mu ale poskytl ochranku. Lídr opoziční Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany Dzurinda se s ním sešel i přesto, že v době svého premiérského úřadu podobné setkání odmítl.

Exilový tibetský vůdce dlouhodobě bojuje za širokou autonomii Tibetu a za dodržování lidských práv v Tibetu. Během svého exilu v Indii navštívil desítky krajin po celém světě a setkal se s mnoha významnými světovými politiky. Čína, která Tibet považuje za své svrchované území, však jeho mezinárodní návštěvy kritizuje.

Vydáno pod