V případu tekutých výbušnin byli uznáni vinnými tři britští muslimové

Londýn - V Británii dnes uznali vinnými tři britské muslimy z přípravy atentátu na nejméně sedm letadel z roku 2006 pomocí tekutých výbušnin, které vydávali za nápoje. Proces s osmi muslimy začal letos v únoru. Obžaloba je vinila ze spiknutí, jehož cílem byla vražda. Čtyři obžalovaní byli zproštěni obvinění, u jednoho porota nerozhodla, trest pro zbývající tři by měl soud stanovit příští pondělí.

Policie muže zatkla v srpnu 2006 - údajně těsně předtím, než na palubu nejméně sedmi letadel propašovali součásti náloží, které jsou samy o sobě neškodné. Pak je hodlali sestavit a odpálit. Terčem se měly stát linky z Londýna do USA a Kanady. Letouny měly kapacitu až 258 cestujících.

Teroristé chtěli provést největší útok po 11. září 2001

Teroristi s \"tekutými bombami\" (zdroj: ČT24)

Tři muži - osmadvacetiletí Abdulla Ahmed Ali, Tanvir Hussain a o rok starší Assad Sarwar - jsou z tohoto činu podle soudu vinni. Podle poroty vedli teroristickou buňku a chtěli provést největší útok po 11. září 2001. U dalších čtyř údajných kompliců, kteří měli pronést výbušninu do letadla, soud vinu na vražedném spiknutí neuznal. U osmého obžalovaného porota nerozhodla. Všichni obžalovaní vinu popírají. Tvrdí, že se menšími explozemi chtěli jen postarat o rozruch na letištích.

Sue Hemmingsová, státní zástupkyně

„Mezi dalšími důkazy byly zápisky vůdce skupiny o tom, jak na letišti nevzbudit pozornost, a podrobnosti o odletech do USA a Kanady. Někteří členové spiknutí natočili mučednická videa s mrazivými výhrůžkami teroru vůči Západu.“

Atentáty se podle soudu měly odehrát asi rok po pumových útocích, které si v Londýně vyžádaly 52 mrtvých. Odhalení komplotu vedlo v následujících dnech ke zrušení více než tisíce letů a k zavedení přísnějších bezpečnostních opatření v letecké dopravě. Některá z nich, jako je například zákaz brát s sebou do letadla tekutiny, platí dodnes.

Nynější proces je už druhým soudním řízením, které se v kauze koná. První se uskutečnilo loni. Soudci tehdy trojici uznali vinnou z méně závažného činu než nyní. U ostatních obžalovaných se na verdiktu neshodli. Porota viděla plány útoků na letadla a s nimi spojený pokus masové vraždy jako neprůkazné. Žaloba už tehdy oznámila, že bude usilovat o nový proces.