Téměř stovka lidí nepřežila nálet NATO v Afghánistánu

Kábul – Devadesát mrtvých si vyžádal výbuch dvou nákladních cisteren v severoafghánské provincii Kunduz, které se staly terčem náletu sil NATO. Oběti v době náletu právě čerpaly z cisteren palivo, mezi oběťmi může být až 40 civilistů. Tiskový mluvčí amerických sil a vojáků NATO potvrdil, že aliance uskutečnila nálet v oblasti, kde byl výbuch hlášen. Tvrdí ale, že útočila na povstalce Talibanu, kteří cisterny unesli, a mluví o mnoha zabitých ozbrojencích. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen ale dnes připustil, že mezi mrtvými mohli být i civilisté.

Guvernér provincie Kunduz Muhammad Umar prohlásil, že zahynulo až 90 lidí, kteří uhořeli zaživa při ohromném výbuchu, k němuž došlo, když si vesničané čerpali palivo z nákladních cisternových automobilů zabavených ozbrojenci Talibanu. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid potvrdil, že ozbrojenci nákladní cisterny unesli na silnici z Tádžikistánu, odkud mířily s dodávkou pohonných hmot pro síly NATO v Kábulu. Při přejezdu přes řeku Kunduz podle něj uvízla nákladní vozidla v bahně a talibanci otevřeli kohouty, aby vypustili palivo, a odlehčili tak náklad. Asi 500 vesničanů se vzápětí seběhlo, aby si nabrali pohonné hmoty, a to navzdory varování, že by se mohli stát terčem náletu. Podle Mudžáhida při náletu nezemřel žádný ozbrojenec Talibanu.

Guvernér provincie Kunduz Muhammad Umar uvedl, že při náletu zahynulo 90 lidí, ale podle jeho informací mezi nimi byl i místní velitel Talibanu a čtyři čečenští bojovníci. Identifikace obětí je nicméně prakticky nemožná, protože mnoho těl je k nepoznání ohořelých.

Desítky příbuzných se shromáždily před nemocnicí ve městě Kunduz, správním středisku stejnojmenné provincie. „Můj bratr byl popálen, když letadlo vybombardovalo cisterny. Nevím, jestli je živý nebo mrtvý,“ řekl plačící vesničan Ghulám Jahjá.

Lékař v nemocnici sdělil, že sem bylo přivezeno 13 lidí s popáleninami. Do nemocniční márnice nebyli převezeni žádní mrtví, protože jsou jejich těla příliš ohořelá, dodal. „Je velmi těžké sbírat mrtvá těla nebo ostatky po výbuchu, protože palivo, které lidé čerpali, bylo vysoce hořlavé,“ řekl lékař Muhammad Humajún Chamúš.

NATO incident prošetří

Christine Sidenstrickerová, důstojnice pro styk s veřejností, oznámila, že letouny NATO zaútočily a zničily dvě cisterny poté, co bylo ověřeno, že se v oblasti nenacházejí žádní civilisté. NATO a afghánská vláda podle ní zprávy o civilních obětech prošetřují. Na cisterny prý byl podniknut nálet, protože se často používají při sebevražedných útocích.

Pokud se potvrdí vysoké civilní ztráty, může to rozdmýchat další odpor proti mezinárodním jednotkám působícím v zemi. Afghánci jejich přítomnost stále hůř snášejí - právě kvůli vysokému počtu civilních obětí. Američané proto nedávno oznámili změnu strategie, zejména omezení náletů. Součástí strategie by mělo být i získání důvěry místních obyvatel.

Afghánistánem nyní zmítají nejhorší násilnosti od spojenecké invaze v roce 2001. V bojích s povstalci letos zemřelo skoro 300 koaličních vojáků. Pentagon proto uvažuje o tom, že vyšle do oblasti další posily.