Putin: Začátek 2. světové války je nejtragičtějším dnem světových dějin

Moskva - První září 1939, kdy začala druhá světová válka, je podle ruského premiéra Putina nejtragičtější den v historii Evropy i světa. Putin také odsoudil srpnový pakt Ribbentrop-Molotov, v němž Sovětský svaz a Německo garantovaly, že proti sobě nezaútočí, v tajném dodatku si ale rozdělily vliv ve střední a východní Evropě. Další příčinu války vidí Putin v mnichovské dohodě z roku 1938, kdy bylo česko-slovenské pohraničí připojeno k hitlerovskému Německu. Putin to napsal v dopise, který zveřejnila polská Gazeta Wyborcza. V úterý se ruský premiér u Gdaňsku zúčastní připomínkových akcí k 70. výročí začátku druhé světové války.

Putin píše, že „ruský národ, jehož osudy zdeformoval totalitní režim, dobře rozumí citlivosti Poláků ohledně Katyně, kde spočívají tisíce polských vojáků“. Katyňský masakr, při němž sovětská tajná služba NKVD v roce 1940 povraždila tisíce zajatých polských důstojníků, označil za zločin, nehodlá ale jednat o uvolnění dalších archivních materiálů k této události. „Ruská vláda před příjezdem premiéra Putina do Gdaňska předem upozornila Varšavu, že je bezpředmětné naléhat na kompromis kolem požadavku na odtajnění dalších materiálů týkajících se katyňské záležitosti,“ prohlásil zástupce šéfa aparátu ruského kabinetu Jurij Ušakov.

Putin v dopise pro Gazetu Wyborczu odsuzuje pakt Ribbentrop-Molotov, počátky nejničivějšího konfliktu v dějinách ale podle něj nelze hledat jenom v tomto paktu. Vidí je také v mnichovské dohodě z roku 1938 a ve versaillské smlouvě z roku 1919, jež byla nadiktována zemím poraženým v 1. světové válce.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Putinův dopis vyšel v polském tisku po týdnech, kdy se mezi Varšavou a Moskvou rozhořel spor o výklad událostí, jež začátku války předcházely. V Rusku se dokonce objevil názor, že za válku může „přemrštěným sebevědomím“ samo Polsko, když Německu neposkytlo „drobné ústupky“, které Hitler požadoval.

Nejničivější válka v dějinách stála život desítky milionů lidí

Nad ránem 1. září 1939 napadlo nacistické Německo bez vypovězení války sousední Polsko. Začala tak druhá světová válka, která se zapsala do dějin jako nejkrvavější ozbrojený konflikt všech dob a trvala do 2. září 1945, tedy šest let a dva dny. Podle některých odhadů jí padlo za oběť až 65 milionů lidí. Války se zúčastnilo na 70 států a zhruba 1,7 miliardy obyvatel (80 procent tehdejšího lidstva). Na válečných akcích se přímo podílelo 30 zemí. Boje se odehrávaly na území 40 států a ve zbrani bylo přes 110 milionů lidí.

Vydáno pod