Medveděv: Za uznáním Jižní Osetie a Abcházie si stojíme

Ulánbátar - Ruský prezident Dmitrij Medveděv u příležitosti dnešního prvního výročí ruského uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie řekl, že toto rozhodnutí je neodvolatelné. Během návštěvy Mongolska ho také označil za legitimní z hlediska mezinárodního práva, spravedlivé a absolutně nezbytné. Řekl také, že za stejných podmínek by dnes postupoval stejně jako loni. Jižní Osetie a Abcházie slaví dnešní výročí jako státní svátek. Ruské ministerstvo zahraničí dnes znovu vyzvalo k mezinárodnímu uznání obou republik.

Rusko uznalo nezávislost obou území po loňském krátkém ozbrojeném konfliktu s Gruzií. Kromě Ruska uznala jejich nezávislost jen Nikaragua, zbytek světa dál považuje obě oblasti za součást Gruzie, na níž jednostranně vyhlásily nezávislost v 90. letech.

„Kdyby se takové události (jako loňský útok Gruzie na Jižní Osetii) staly dnes, postupoval bych přesně jako loni. Za těch podmínek, jaké se vytvořily, jiné řešení v zájmu obrany lidu Jižní Osetie neexistovalo,“ řekl prezident.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Gruzie zaútočila na Jižní Osetii s cílem znovu nad ní získat kontrolu. Rusko, které tuto oblast podporovalo, ale útok razantně odrazilo a jeho jednotky na čas vstoupily i na nezpochybňované gruzínské území. Následovalo uznání obou odštěpeneckých republik. Ruský postup vyvolal krizi ve vztazích se Západem.

Za „jedině správné“ dnes označil loňské ruské rozhodnutí abchazský prezident Sergej Bagapš, a to v dopisu nejvyšším ruským představitelům. Jihoosetský prezident Eduard Kokojev (psaný rovněž Kokojty) tráví dnešní výročí v Moskvě, kde se setkal s předsedou vlády Vladimirem Putinem a s předsedou Státní dumy Borisem Gryzlovem.