Maďarský prezident zrušil po zákazu vstupu návštěvu Slovenska

Bratislava – Maďarský prezident László Sólyom zrušil svou soukromou návštěvu Slovenska, kde se chtěl zúčastnit odhalení sochy svatého Štěpána. Stalo se tak krátce poté, co slovenský premiér Robert Fico na mimořádné tiskové konferenci řekl, že Sólyomovi bude pro dnešek zakázán vstup na území Slovenské republiky. Sólyom následně vzkázal do Bratislavy, že takový krok nezůstane bez odezvy.

László Sólyom se dnes chtěl ve slovenském Komárně zúčastnit odhalení sochy svatého Štěpána, který je zakladatelem maďarského státu. Slovenská politická reprezentace ovšem vnímá Sólyomovu návštěvu v den 41. výročí okupace Slovenska vojsky Varšavské smlouvy jako provokaci.

Slovensko proto dnes odpoledne předalo maďarskému velvyslanectví diplomatickou nótu, v níž oznamilo, že odpírá maďarskému prezidentovi dnes vstup do země. Pokud by ji nerespektoval, bude to představovat „hrubé porušení mezinárodních zvyklostí a neúctu ke státní svrchovanosti“ Slovenska, informoval Fico.

Sólyom slovenské rozhodnutí kritizoval

„Je to bezprecedentní krok ve vztahu dvou spojenců a krok, který se nedá vysvětlit,“ řekl maďarský prezident o odepření vstupu. Zrušení své návštěvy oznámil na improvizovaném briefingu uprostřed mostu mezi slovenským Komárnem a maďarským Komáromem, který vede přes Dunaj. Tato řeka tvoří hranici mezi Slovenskem a Maďarskem. Krátce po svém vystoupení pak Sólyom nastoupil do vozu a odjel zpět do Maďarska. 

Maďarský prezident novinářům řekl, že jeho návštěva nebyla soukromá, ale neoficiální na pozvání neziskové organizace. Uvedl, že na dnešní slovenské opatření nebude reagovat „ve stejném duchu“. Nějakou odpověď ale prý Slováci mohou očekávat.

Maďarský prezident novinářům řekl, že jeho návštěva nebyla soukromá, ale neoficiální na pozvání neziskové organizace. Uvedl, že na dnešní slovenské opatření nebude reagovat „ve stejném duchu“. Nějakou odpověď ale prý Slováci mohou očekávat. Zdůraznil také, že Maďaři na Slovensku žijí tisíc let, Slováci by proto měli pochopit, že jejich stát je mnohonárodní.

Zdůraznil také, že Maďaři na Slovensku žijí tisíc let, Slováci by proto měli pochopit, že jejich stát je mnohonárodní.

Sólyom dnes podle MTI uvedl, že slovenská strana původně proti termínu jeho dnešní soukromé návštěvy Komárna neměla žádné výhrady. Dodal, že za maďarskou účast v srpnových událostech roku 1968 se Čechům a Slovákům omluvil už před rokem.

Podle slovenské zpravodajské televize TA3 byla situace v Komárně zatím klidná. Na odhalování sochy se přišlo podívat asi 2000 lidí. Mnozí z nich prý mluvili maďarsky. Když organizátoři přítomným oznámili, že maďarskému prezidentovi byl „zakázán“ vstup do země, ozvaly se rozhořčené výkřiky a pískot.

László Sólyom na mostě mezi Komárnem a Komáromem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod