Začíná ramadán, muslimský měsíc půstu, sebeodříkání a modliteb

Bejrút - Dnes a zítra začíná muslimský postní měsíc ramadán. Začátek devátého a nejsvětějšího měsíce muslimského lunárního kalendáře se tradičně stanovuje podle okamžiku, kdy se na obloze objeví nový měsíc, islámské státy se tak často v zahájení ramadánu rozcházejí. Zatímco šíitům stanovil vlivný libanonský duchovní Muhammad Husajn Fadlalláh začátek na dnešek, sunnité převážně zahájí postní měsíc v sobotu. Ramadán dodržuje více než miliarda muslimů, pro něž je toto období časem duchovní očisty prostřednictvím půstu, sebeodříkání a modliteb.

Dnes zahajují tradiční půst mimo jiné i muslimové žijící v zemích Evropské unie, v Turecku a na Balkáně, zatímco na Filipínách a v Indonésii a také například pro muslimy ve Spojených státech začne ramadán v sobotu.  

Během ramadánu se muslimové mají od úsvitu do soumraku vyvarovat přijímání potravy, pití, kouření a sexu. Čilý společenský život se vede mezi večerním jídlem - iftár - a posledním ranním jídlem, než se znovu rozední. Denní život se během ramadánu zpomaluje, mnohé podniky i úřady posouvají či zkracují pracovní dobu. Postní měsíc by měl být dobou duchovního rozjímání, což ale nevylučuje neustálou hrozbu teroristických útoků islámských extremistů.

Muneeb Hasan k ramadánu (zdroj: ČT24)