Afghánistán nechce, aby se během voleb informovalo o násilnostech

Kábul - Afghánské úřady vyzvaly zástupce domácích i zahraničních médií, aby v době čtvrtečních prezidentských voleb neinformovali o násilí, které může hlasování provázet. Obávají se, že takové zprávy by voliče zastrašily. Novináři by svou činnost měli omezit zejména v době, kdy budou otevřeny volební místnosti, tedy celý den od šesté hodiny ráno až do osmé večerní. Neměli by také chodit na místa, kde k nějakému útoku došlo, aby prý celou věc nepřeháněli. Žurnalisté toto doporučení důrazně odmítli, odvolávají se při tom na právo na svobodné informace.

Novinářům ani ochráncům lidských práv se však výzva afghánských úřadů, s níž přišla také ministerstva zahraničí a vnitra, nelíbí a odmítli ji. „Snahy připravit lidi o přístup k informacím odsuzujeme,“ řekl předseda afghánské asociace nezávislých novinářů Rahimulláh Samander. Podle nevládní organizace Human Rights Watch jsou „snahy cenzurovat zprávy o násilí neopodstatněným porušováním svobody tisku“. Svoboda tisku se afghánským médiím vrátila až s pádem režimu fundamentalistického Talibanu na podzim 2001.

S blížícími se volbami se v posledním období v Afghánistánu množí násilné akce organizované místními islámskými radikály, kteří chtějí hlasování narušit. Hnutí Taliban vyzvalo obyvatele, aby volby bojkotovali, a hrozí smrtí těm, kdo se jich zúčastní.

V Kábulu dnes přepadli tři muži banku a zemřeli při přestřelce s policií. K útoku se přihlásil Taliban, podle něhož šlo o útok na vládní cíl, nicméně policie hovoří o nepovedeném pokusu o loupež. Už dnes policie v rámci nového opatření zabránila reportérům, fotografům i kameramanům v přístupu k bance.

mluvčí prezidenta Hamída Karzáiho

„Pokud se něco stane, toto zabrání médiím, aby věc zveličovaly.“

V úterý si sebevražedný útok v Kábulu vyžádal nejméně sedm mrtvých a na 50 zraněných. Na prezidentský palác v Kábulu také dopadla raketa, ale její výbuch se obešel bez obětí. Na jihu země sebevražedný atentátník v ten samý den zaútočil na kontrolní stanoviště afghánské armády. Při explozi byli zabiti tři vojáci a dva civilisté.

Ve čtvrtečních volbách budou Afghánci vybírat nejen nového prezidenta, ale také členy provinčních rad. Hlavním favoritem je dosavadní hlava státu Hamíd Karzáí; pokud nezíská v prvním kole více než 50 procent hlasů, utká se ve druhém kolem s nejúspěšnějším z protikandidátů.

Devadesát procent Afghánců je ale negramotných a některé politické strany rozdávají výměnou za hlasy peníze. Mezinárodní agentura Oxfam navíc varuje, že volby nic nevyřeší bez reformy státních úřadů. Zahraniční vlády a organizace nalily do země za posledních osm let miliardy dolarů. Podle Oxfamu ale peníze nejsou využívány efektivně a třetina Afghánců stále bojuje s hladem a chudobou.