Obama: Vítězství v Afghánistánu nebude rychlé ani snadné

Washington - Spojené státy budou pokračovat ve válce v Afghánistánu, přestože vítězství nebude ani rychlé ani snadné. Prohlásil to americký prezident Barack Obama v projevu k válečným veteránům v Arizoně. Podle něj je tato válka nezbytná, protože ti, kdo napadli Spojené státy 11. září, to chtějí udělat znovu. Obama se snaží získat podporu veřejnosti pro boj proti hnutí Taliban. Válka v Afghánistánu trvá už 8 let. V červenci tam zemřelo 44 vojáků a víc než polovina Američanů ji odmítá.

„Povstání v Afghánistánu nepřišlo přes noc a také přes noc v něm nezvítězíme,“ prohlásil Obama, který nechce nechat povstalce z Talibanu bez povšimnutí. Plánuje proti nim zasáhnout tak, aby se vliv této organizace nezvětšoval a aby také zabránil případným útokům na Američany. „Není to jen válka, v níž má cenu bojovat, má to zásadní význam pro obranu našeho lidu,“ obhajoval politiku v Afghánistánu Obama. 

Právě Afghánistán se po nástupu Obamy do funkce stal prioritou jeho zahraniční politiky. Chce zesílit boj proti al-Káidě i Talibanu. Obamova strategie počítá nejen s rozšířením vojenského kontingentu v Afghánistánu letos o 30 tisíc mužů, ale i s rozsáhlou finanční pomocí na rekonstrukci země a se zapojením většího počtu civilistů do obnovy. 

V Afghánistánu před čtvrtečními prezidentskými volbami sílí násilí, na bezpečnost během hlasování proto dohlíží i americká armáda. I tak ale dnes dopadly na prezidentský palác v Kábulu rakety.