Zemřel „asijský Nelson Mandela“

Soul – Jižní Koreou dnes proběhla zpráva o smrti bývalého prezidenta Kim Te-džunga. Podle dostupných informací agentury Jonhap třiaosmdesátiletý exprezident nepřežil infarkt. V čele Jižní Koreje stál v letech 1998 až 2003 a ve světě byl znám jako vstřícný politik vůči KLDR. Během své kariéry stanul také v řadách politické opozice, což mu vyneslo šestiletý pobyt ve vězení. V roce 2000 se dokonce stal laureátem Nobelovy ceny za mír díky zprostředkování prvního summitu s vůdcem Severní Koreje.

Nemocnice upřesnila, že třiaosmdesátiletý Kim byl hospitalizován od 13. července se zápalem plic. Po vážném selhání srdce se lékaři už nepokoušeli pacienta oživit. „Rozhodli jsme se nechat zesnulého v klidu odejít,“ uvedl na tiskové konferenci vedoucí představitel nemocnice. 

Do aktivní politiky se Kim Te-džung pustil už v polovině 20. století, v roce 1961 byl zvolen do Národního shromáždění Jižní Koreje a brzy stanul v předních pozicích vládních nepřátel. Na začátku 80. let byl za protistátní činnost odsouzen. V roce 1982 mu bylo umožněno odjet na léčení do Spojených států. O jeho omilostnění se zasadil také papež Jan Pavel II., který poslal do Jižní Koreje osobní žádost. 

Dvakrát se neúspěšně pokusil o prezidentské křeslo, patnáctým prezidentem Jižní Koreje se stal 25. února 1998. Během svého úřadu se potýkal s hospodářskou krizí své země a prosadil několik reforem. Největšího ohlasu dosáhl na přelomu tisíciletí, kdy v roce 2000 inicioval první prezidentský summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem.

Se severokorejským protějškem tehdy podepsal komuniké o usmíření a případném znovusjednocení a o ekonomické výměně.   

Současný jihokorejský prezident I Mjong-bak:

„Ztratili jsme velkého politického předáka. Jeho schopnosti a touhu dosáhnout demokratizace a usmíření mezi Korejci si lidé budou dlouho pamatovat.“


Při odchodu z politické scény se musel Kim Te-džung omlouvat

Kariéru prezidenta ovšem završil Kim Te-džung ve stínu korupčních afér svých úředníků i vlastních synů, kvůli čemuž vystoupil z vládní Demokratické strany tisíciletí (MDP) a několikrát se za skandály veřejně omluvil.

Před odchodem z prezidentské funkce se navíc provalil další skandál, a to že Severní Korea přistoupila na jednání se svým jižním sousedem v roce 2000 poté, co firma Hyundai poslala do KLDR 186 milionů dolarů. Kim Te-džung v únoru 2003 s omluvou přiznal, že o ilegální platbě KLDR před summitem věděl, ale dovolil to proto, aby peníze posloužily míru na Korejském poloostrově.