V Afghánistánu se dají nakoupit hlasy do prezidentských voleb

Kábul - Do prezidentských voleb v Afghánistánu zbývají dva dny a ozbrojenci z Talibanu útočí stále častěji. Chtějí lidi zastrašit. Prezidentský palác v centru afghánského Kábulu zasáhla raketa. Druhá střela dopadla na policejní velitelství. Na hlavní silnici jižně od hlavního města napadl sebevražedný atentátník konvoj zahraničních vojáků. Zabil při tom nejméně 7 lidí a 50 dalších zranil. Reportér afghánské pobočky BBC navíc odhalil podezřelé obchody s hlasy.

Na prezidentský palác v Kábulu dnes dopadla raketa. S odvoláním na afghánskou policii to oznámila agentura Reuters. Raketa způsobila zatím neupřesněné škody uvnitř silně opevněného komplexu, který je v centru města. Následně se na rušné ulici v Kábulu odehrál i sebevražedný útok. Atentátník najel s autem plným výbušnin na konvoj zahraničních jednotek. Na místě zemřely nejméně tři osoby. K útokům došlo jen dva dny před prezidentskými volbami, ozbrojenci z Talibanu o sobě dávají vědět, chtějí Afghánce před hlasováním zastrašit.

Podle některých kandidátů už není možné sílu Talibanu pominout. „Afghánský Taliban potřebujeme, ať jsou to extremisti, nebo umírnění. Musíme si s nimi sednout ke stolu a vyslechnout je. Naopak na názory cizinců z al-Káidy se nebudeme ohlížet,“ říká jeden z prezidentských kandidátů a bývalý velitel Talibanu Mulla Abdul Salám.


Prioritou je teď pro centrální vládu v Kábulu a její spojence zajistit co největší účast ve čtvrtečních volbách a zajistit také, aby se mohly volby konat na co největším území. Podle posledních odhadů totiž existuje asi 30 až 40 procent afghánského území, které je zcela mimo kontrolu centrální kábulské vlády. A zařídit tady regulérní hlasování bude proto velmi složité. Na zbytku území se snaží Taliban rozšířit paniku. Kdo se voleb zúčastní, stane se cílem našich operací, hrozí povstalci.

Věrohodnost voleb je navíc zpochybňována ještě před jejich začátkem. Dnes afghánská pobočka BBC odhalila machinaci s hlasy. Jejímu reportérovi se totiž podařilo proniknout do zákulisí voleb, kde mu několik zprostředkovatelů nabídlo k odkoupení až desetitisíce hlasů. Jeden hlas měl vyjít asi na deset dolarů.

„To ukazuje na to, že volby, ať už proběhnou na větší, nebo na menší části území, nebudou regulérní alespoň podle západních standardů. Na druhou stranu je už teď jasné, že z hlediska organizátorů voleb a pomocníků z mezinárodního společenství, jsou i špatné volby lepší než žádné volby,“ okomentoval to ve studiu ČT24 redaktor Jakub Szántó.

V noci na dnešek skončila oficiální kampaň před prezidentskými volbami, které proběhnou ve čtvrtek. Ve volbách je favoritem dosavadní prezident Hamíd Karzáí. Není ale jisté, zda hned v prvním kole získá potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

Ve druhém kole by se proti němu mohli spojit jeho rivalové a podpořit hlavního protikandidáta, bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha. Řada pozorovatelů se shoduje, že bez ohledu na vítěze bude úspěch, když volby proběhnou v klidu.

Obama musí obhajovat válku v Afghánistánu

Volby ale nejsou jen bojem dosavadního prezidenta Karzáího o znovuzvolení. O reputaci se svou strategií pro Afghánistán zápasí i americký prezident Obama. Do země letos vyslal dalších 30 tisíc vojáků. A před veterány včera prohlásil, že stojí za to dál bojovat.

Řekl, že Američané zajišťují volební místa, aby mohli Afghánci odvolit a rozhodnout o své budoucnosti. Míru v Afghánistánu podle něj nebude dosaženo rychle ani snadno.