Zpráva o nalezení lodi Arctic Sea u Kapverd byla vyvrácena ruským diplomatem

Praia (Kapverdy) - „Tajemně zmizelá loď Arctic Sea s ruskou posádkou byla zpozorována severozápadně od kapverdského ostrova Sao Antao,“ tak zněla zpráva o nálezu lodi na webových stránkách deník Financial Times Deutschland a informaci později potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Ruské válečné lodě vyslané prezidentem Dmitrijem Medveděvem dostaly rozkaz se k lodi přiblížit. Krátce před páteční půlnocí však byla tato zpráva vyvrácena.

„Kapverdská pobřežní stráž oznámila, že lokalizovala hledanou loď,“ řekl mluvčí francouzského ministerstva obrany Jerome Baroe. Krátce před páteční půlnocí však nastal další zvrat. „Dostali jsme informace, že loď podobná té pohřešované byla spatřena 400 námořních mil severně od ostrova Santo Antao,“ prohlásil Alexandr Karpušin, ruský velvyslanec na Kapverdách. „Tato informace se však ukázala jako nepravdivá,“ řekl po setkání s velitelem kapverdských ozbrojených sil.

Nejde o somálské piráty, ale o novou formu organizovaného zločinu

Loď patřící finské společnosti a plující pod maltskou vlajkou s ruskou posádkou podle Financial Times Deutschland zřejmě unesli piráti, kteří údajně již vznesli požadavek na 1,5 milionu dolarů za její propuštění. Nejde přitom o somálské piráty, ale o novou formu organizovaného zločinu.

Loď patří finské společnosti a pluje pod maltskou vlajkou s ruskými námořníky na palubě. Ztratila se zhruba před dvěma týdny při plavbě kanálem La Manche. Byla očekávána 4. srpna v Alžíru, údajně s nákladem dřeva v hodnotě 1,3 milionu eur.

Podle odborníků loď nemohla zmizet beze stopy

Představitel ruského odborového svazu námořníků Sergej Portěnko již dříve prohlásil, že úřady už dávno znají místo, kde se pohřešovaná Arctic Sea nyní nachází, zatím to ale kvůli bezpečnosti posádky tají. Podle něj není možné, aby v době satelitní komunikace taková loď zmizela beze stopy. Naznačuje, že hledání lodi nebylo výhodné ani pro provozovatele, ani pro vlastníka lodi. Buď prý vědí, jaký skutečně byl náklad na palubě, nebo jim někdo pátrání zakázal. „Ohledně nákladu zbývá jen hádat, jistě nešlo o deklarované dřevo. Teoreticky to mohly být nějaké zbraně, v Africe je mnoho států, které válčí,“ dodal.

Ve středu vyslal ruský prezident Medveděv čtyři rychlé válečné lodě černomořské flotily s úkolem ztracenou loď najít. Podle expertů bude trvat asi dva dny, než se ruské lodě dostanou do oblasti Kapverdských ostrovů. Jejich úkolem je osvobodit ruskou posádku. Podle ruského velvyslance při NATO Dimitrije Rogozina je situace dramatická.

Arctic Sea se údajně stala terčem dvou útoků

Arctic Sea prý byla terčem dvou útoků, jednoho u švédských a druhého u portugalských břehů, které neměly nic společného s „tradičním“ pirátstvím. Dnes to bez dalších podrobností uvedla Evropská komise. Podle mluvčího Evropské komise pro dopravu Martyna Selmayra nechce komise záležitost nyní více komentovat, aby nepřekážela pokračujícímu vyšetřování.

Arctic Sea naposledy byla ve spojení 24. července s britskou pobřežní stráží v Doveru. Interpol údajně upozornil Brity, že na loď 24. července ve švédských vodách vstoupili maskovaní muži, kteří na palubě zůstali dvanáct hodin. Poté ji opustili na rychlém člunu.