RB OSN vyjádřila znepokojení nad prodloužením věznění Su Ťij

New York – Rada bezpečnosti OSN vyjádřila znepokojení kvůli rozsudku nad barmskou disidentkou Do Aun Schan Su Ťij. Tu v úterý odsoudila vojenská junta k dalším 18 měsícům domácího vězení. S odvoláním na diplomatické zdroje o tom informovala agentura AFP, která zároveň prohlášení označila jako mírné.

„Členové Rady bezpečnosti vyjadřují vážné znepokojení nad odsouzením Do Aun Schan Su Ťij, nad trestem, který jí byl uložen, a nad politickým dopadem (verdiktu),“ říká se v prohlášení rady.

Nepředpokládalo se, že by Rada bezpečnosti sáhla k nějakým ostřejším krokům, zejména proto, že Čína, která má v radě právo veta, vždy vzdorovala proti uvalení sankcí na sousední Barmu. Ve středu se navíc Čína vyjádřila ve smyslu, aby mezinárodní společenství nezasahovalo do vnitřních záležitostí Barmy.

„Mezinárodní společenství by mělo plně respektovat suverenitu barmského soudnictví,“ uvedla ve středu mluvčí čínského ministerstva zahraničí Jiang Yuová.

18 měsíců pro Su Ťij, 7 let pro Yettawa

Barmská politička byla v úterý odsouzena k dalším měsícům domácího vězení za údajné porušení pravidel, za kterých byla v minulosti zadržována. Zvláštní soud nejprve oznámil verdikt tři roky vězení a nucených prací, ale vojenská junta trest vzápětí snížila na půldruhého roku domácího vězení.

Su Ťij byla odsouzena proto, že v květnu nechala ve svém domě přenocovat Američana Yettawa, který se dostavil bez pozvání těsně před vypršením jejího předchozího trestu. Údajně tím porušila pravidla svého domácího vězení. Yettaw, jenž přeplaval jezero, u kterého dům Su Ťij stojí, byl mimo jiné obžalován z „plavání v místech, kde je to zakázané“. Soud mu uložil sedm let vězení, z toho čtyři roky nucených prací. Třiapadesátiletý Yettaw, který prý trpí epilepsií, cukrovkou a má i další zdravotní problémy, za disidentkou přišel údajně proto, že ho Bůh varoval, že Su Ťij zavraždí teroristé.

Právníci Su Ťij i Yettawa uvedli, že se proti rozsudkům odvolají.

Život Su Ťij
Zdroj: ČT24
Vydáno pod