Hadi ročně v Bangladéši zabijí počet lidí zvíci Fulneku

Dháka – Tři čtvrtě milionu Bangladéšanů každoročně uštkne had a 6000 jich na to zemře. To odpovídá zhruba počtu obyvatel Moravského Krumlova nebo Fulneku. Hadí uštknutí je po utonutí druhou nejčastější příčinou nepřirozených úmrtí ve 150milionové Bangladéši – mimo jiné i kvůli špatnému přístupu k lékařské péči. Podle výzkumu, na němž se podíleli místní i zahraniční odborníci, vyplývá, že 29 procent obětí bylo uštknuto při noční procházce, 24 procenta při práci na polích a 15 procent ve spánku.

Většina hadích útoků na člověka se odehrává v období dešťů od května do října, kdy jsou hadi vypuzeni ze svého přirozeného prostředí. Velkou část území zabírá delta Gangy a Bráhmaputry a země je protkána sítí 350 řek. Žije tu ale asi padesát druhů hadů, mezi nimi kobra královská a velmi jedovatý bungar, příbuzný kober, mamb a korálovců.

Pouze tři procenta obětí hadího uštknutí jsou ošetřena v nemocnici nebo kvalifikovaným lékařem, 86 procent vyhledává pomoc neškolených zaklínačů hadů nebo vesnických léčitelů. Vláda proto chystá rozsáhlou kampaň, během níž budou obyvatelé školeni, jak hadí uštknutí ošetřovat.