Na Kavkaze byl zastřelen ingušský ministr stavebnictví

Nazraň (Rusko) - Ministr stavebnictví ingušské autonomní republiky Ruslan Amerchanov byl dnes na Kavkaze zabit. Podle předběžných informací byl ministr zastřelen zblízka ve své kanceláři. Republikové ministerstvo vnitra oznámilo bez dalších podrobností, že vrazi byli dva, měli na obličejích masky a po činu zmizeli v autě, které prý mělo poznávací značku Severní Osetie.

Nejčastějším terčem útoků „nezákonných ozbrojených skupin“ jsou v Ingušsku představitelé místní moci a zaměstnanci takzvaných silových ministerstev: vnitra a obrany.

Důvodem vraždy mohla být korupce

Libor Dvořák ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Dle analytiků, které cituje agentura Reuters, za zločinem stojí všudypřítomná korupce, jež se často zaměřuje na státní zakázky a veřejné výdaje do infrastruktury. „Úředníci v Ingušsku jsou cílem útoků nikoli proto, že uplatňují určitou politiku, anebo proto, že symbolizují Rusko, ale proto, že jde o místní konflikt, jenž souvisí s korupcí a obecným stavem bezpráví,“ tvrdí Grigorij Švedov, vydavatel internetové stránky Caucasianknot.info, která mapuje násilí na severním Kavkaze.

Vražda ministra má pravděpodobně souvislost s Amerchanovovou prací a nemá co dělat se separatistickým násilím, uvedla ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenované místní vyšetřovatele.

V červnu byl v ingušské metropoli zavražděn bývalý republikový vicepremiér a ministr vnitra Bašir Aušev a při dalším incidentu přišla o život místopředsedkyně ingušského nejvyššího soudu Aza Gazgirejevová. Ve stejném měsíci byl spáchán atentát na prezidenta republiky, který výbuch nastražené bomby přežil.

Ingušská autonomní republika, ležící v etnicky rozmanité a dlouhodobě neklidné oblasti na jihu evropské části Ruska při hranicích s Čečenskem, se potýká s útoky islamistů a separatistů, kteří vedou každodenní boj proti ruským silám a místním úřadům.