Slovensko: Osoby zatčené při protiromském srazu byly propuštěny

Bratislava - Při rozhánění sobotního protiromského srazu v Šarišských Michaľanech na východě Slovenska zatkla zdejší policie 30 lidí včetně bývalého vůdce extremistického sdružení Slovenská pospolitost Mariána Kotleby. Všechny zadržené již ale propustila. Zraněni byli dva civilisté a pět policistů. Shromáždění svolala Slovenská pospolitost, jejíž členové v minulosti organizovali pochody v uniformách připomínajících válečný slovenský stát. Sdružení zdůvodňovalo akci snahou upozornit na údajné útoky romské menšiny na ostatní obyvatele. Sraz nebyl oficiálně schválen úřady a policie ho rozehnala pomocí vodního děla a obušků.

„Ze strany přibližně 400 osob došlo k hrubému narušení veřejného pořádku, které spočívalo v házení různých předmětů na policisty,“ zdůvodnila postup policie její mluvčí Magdaléna Fečová. Příznivci sdružení podle ní házeli při zatýkání Kotleby na policisty kameny, skleněné lahve, sklenice i pyrotechniku.

Místní považují zákrok policie za nepřiměřený 

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Jak uvedl zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš, místní, kteří zákrok policie sledovali, jej vesměs označovali jako nepřiměřený.
„Jsme proti cikánskému teroru“ či „Ochráníme naše rodiny“ byla hesla, která zazněla na shromáždění Slovenské pospolitosti. Kotleba před svým zatčením obvinil politické strany a vládu, že se nestarají o bezpečnost obyvatel. Na demonstraci přišli i zástupci české radikální Dělnické strany. Její představitelka řekla, že občané se musí chránit sami, protože vlády to nedělají.

Pospolitost reagovala na útok dvou Romů na důchodce 

Svoláním protestu reagovala pospolitost na nedávný incident v jisté východoslovenské obci, kde dvojice mladíků ve věku 15 a 16 let ze sousední romské obce napadla podle policie důchodce. Údajně ho zbili násadou od koštěte a způsobili mu tržné rány na hlavě a na tváři; muž přišel o oko.

Podle odhadů žijí na Slovensku statisíce Romů, velká část z nich v chudých osadách. Nevyhovující životní podmínky podle odborníků komplikují vzdělávání dětí z osad, což později vede k nezaměstnanosti i kriminalitě.

Extremistické občanské sdružení Slovenská pospolitost před rokem slovenské ministerstvo vnitra rozpustilo, ale podle nedávného rozhodnutí soudu může pokračovat v činnosti. Nejvyšší soud loňský verdikt ministerstva zrušil kvůli formálním nedostatkům a případ vrátil k opětovnému projednání. Ministerstvo chce sdružení brzy opět rozpustit.
Slovenská pospolitost je občanské sdružení blízké rovněž zakázané nacionalistické straně Slovenská pospolitost - Národní strana. Politické uskupení, které v roce 2006 rozpustil nejvyšší soud, se hlásilo k myšlenkám prezidenta válečného Slovenska Jozefa Tisa.