Británie se rozloučila s posledním veteránem první světové

Londýn - Tisíce lidí se rozloučily v anglickém městě Wellsu s posledním britským veteránem z první světové války. Harry Patch zemřel minulý měsíc ve 111 letech. V čestné stráži, která vyprovázela rakev s jeho tělem do místní katedrály, byli na přání zesnulého i vojáci z Německa. Pohřbu se vedle rodinných příslušníků zúčastnili i členové britské královské rodiny a vysocí představitelé britské armády, trasu pohřebního průvodu lemovaly stovky lidí.

Patch byl hrdý na to, že ve válce, která připravila o život přes osm milionů vojáků, on sám nikoho nezabil. Mimo jiné se zúčastnil i bitvy u Passchendaele ve Flandrech na severovýchodě Belgie, tedy jednoho z nejkrvavějších bojů. „Bez ohledu na to, jakou jsme nosili uniformu, jsme všichni byli oběťmi,“ prohlásil Patch při loňských listopadových oslavách 90. výročí konce války.

Patch byl posledním žijícím Britem, který jako voják bojoval v letech 1914 až 1918 na frontách první světové války. O týden dříve než on zemřel nejstarší britský válečný veterán Henry Allingham, který sloužil v prvním světovém válečném konfliktu u letectva. Jediným žijícím Britem, který se účastnil první světové války, je nyní námořník Claude Choules, kterému je 108 let a žije v Austrálii.


V britské armádě sloužilo v první světové válce pět milionů mužů, z nich 760 tisíc padlo. Francie do konfliktu poslala 8,5 milionu vojáků. Kolem 1,4 milionu z nich se nikdy nevrátilo domů. Německo přišlo o 1,9 milionu mužů, tedy zhruba o každého šestého. Rusů padlo 1,7 milionu. Mnoho obětí mělo i Rakousko-Uhersko a další země. Zabité tvořili většinou muži do pětadvaceti let.

Pohřeb Harryho Patche
Zdroj: ČT24