Papež odsoudil útok na křesťany v Pákistánu

Řím - Papež Benedikt XVI. dnes odsoudil útok na křesťanskou komunitu v Pákistánu, při kterém v sobotu zahynulo osm jejích příslušníků. Podle agentury AP byl papež „hluboce zarmoucen“, když slyšel o „bezcitném útoku“ ve městě Godžra. V sobotu vtrhly stovky muslimů do křesťanské obytné čtvrti a zapálili víc než čtyřicet domů. V plamenech uhořelo šest lidí, mezi nimi čtyři ženy, jedno dítě a jeden muž. Dva další ozbrojenci zastřelili. Muslimové tvrdí, že místní křesťané znesvětili Korán. Vyšetřování to ale zatím nepotvrdilo.

Křesťanské školy v Pákistánu se zavřely na tři dny. Symbolicky tak vyjadřují smutek i rozhořčení nad útokem muslimů proti křesťanské menšině ve městě Godžra v provincii Paňdžáb.

„Hodně domů bylo vypáleno a 8 lidí zabili. Na protest proti tomu jsme zavřely všechny katolické školy. Vláda s tím musí něco udělat,“ myslí si správce místní školy Simon Raja.   

Papež odsoudil násilí v Pákistánu (zdroj: ČT24)

I pohřeb obětí se proměnil v protestní akci proti islámským extremistům. Federální ministr pro menšiny obvinil z vražd zakázanou sunnitskou organizaci  Sipahe sahaba Pákistán. Ta je napojena na hnutí Taliban a teroristickou síť al-Káida, které stojí za většinou teroristických útoků v zemi.

Město Godžra střeží polovojenské jednotky a bezpečnostní síly. Křesťané tvoří asi 4 procenta obyvatel Pákistánu. Jejich soužití s muslimy je většinou pokojné