První plošné očkování proti prasečí chřipce ohlásilo Řecko

Atény - Řecko jako první stát na světě ohlásilo plošné očkování svých obyvatel proti prasečí chřipce. Vakcínu dostanou i lidé, kteří v zemi trvale žijí. Řecko registruje 700 případů nákazy virem A(H1N1), v nemocnici je 15 lidí, čtyři z nich ve vážném stavu. Plošné očkování zvažuje také Velká Británie, která je společně se Španělskem nemocí nejvíc ohrožena.

Řecko na vakcíny vyčlenilo 40 milionů eur (přes miliardu korun), potřebovat bude 24 milionů vakcín. První dodávka osmi milionů objednaných u společností Novartis, Glaxo a Sanofi dorazí do ledna. Podle řeckých zdravotnických zdrojů země objedná další vakcíny u stejných firem. Čeká jen na souhlas EU, aby mohla začít s plošným očkováním.

„Na základě instrukcí premiéra Kostase Karamanlise bylo rozhodnuto očkovat všechny řecké obyvatele a také osoby, které v zemi trvale žijí,“ řekl dnes po jednání řecké vlády ministr zdravotnictví Dimitris Avramopulos. V Řecku žije přes 11 milionů obyvatel. Není jasné, zda se očkování bude vztahovat i na početné imigranty, včetně nelegálních. Podle řeckých zdravotnických úřadů budou nejdříve očkovány děti, nemocní a starší lidé.

Podle údajů Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je nyní ve světě přes 160 tisíc nakažených, rychle jich ale přibývá. Virus připravil o život téměř tisícovku osob. Česko už má přes sto potvrzených případů, o dalších devíti nemocných dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Jejich stav je podle lékařů dobrý. V Česku viru zatím nikdo nepodlehl. Denně přibývá zhruba desítka nemocných. Hlavní hygienik Michael Vít ale očekává, že do dvou týdnů půjde o stovky dalších případů.

Vydáno pod