Z Iráku dnes odletí poslední britští vojáci

Bagdád - Velká Británie k dnešku stáhne všechny své vojáky z mise v Iráku. Iráčtí poslanci totiž už několikrát odložili hlasování o prodloužení jejich mandátu a příští termín, ve kterém o tom mohou rozhodnout, připadá až na září. Zemi by k dnešku měli opustit také poslední australští vojáci.

Při invazi v roce 2003 poslala Velká Británie do oblasti 46 000 svých vojáků. Postupně kontingent snižovala. Bojové jednotky zcela opustily Irák už loni v  červnu. Teď Londýn stahuje i zbývající síly - iráčtí poslanci totiž neschválili zákon, který by této skupině mandát prodloužil. V poslední době přitom v Iráku opět přibývá pumových útoků.

„Všichni dobře věděli, že až se začnou koaliční vojska stahovat z Iráku, tak se milice budou snažit převzít iniciativu. Jde o to, jak na to irácká vláda bude umět reagovat,“ uvedl v České televizi bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.  

Britové odcházejí z Iráku (zdroj: ČT24)

V zemi měla původně i po konci července zůstat asi stovka Britů, kteří by například pomáhali s výcvikem iráckého námořnictva. Britská armáda ale před pár dny oznámila, že své muže přesune do Kuvajtu.

V současné době začíná v Británii iráckou válku vyšetřovat nezávislý výbor. Předvolán má být i bývalý premiér Tony Blair. V konfliktu, který zemi stál 65 miliard liber, zemřelo 179 britských vojáků. Vláda až dosud nezávislé vyšetřování odmítala z obavy, že by mohlo ohrozit právě britské jednotky v Iráku.

Z Iráku odletělo i posledních 12 australských vojáků

Svých posledních 12 vojáků stáhla z Iráku i Austrálie. Mark Kelly, australský vojenský velitel na Blízkém východě, dnes potvrdil, že poslední vojáci z Iráku odletěli v úterý, tři dny před dnešním termínem ukončení jejich mise. Austrálie vyslala do Iráku 2000 vojáků v roce 2003, aby podpořila při invazi americké a britské jednotky.

Poslední australská bojová jednotka Irák opustila loni a na základě dohody vyjednané s iráckou vládou měli všichni zbylí vojáci ze země odejít do 31. července. Výjimkou je stovka vyčleněných mužů s obrněnými vozidly, kteří střeží australské velvyslanectví v Bagdádu a přepravují diplomaty i další oficiální činitele po městě. Ti v Iráku zůstanou na základě diplomatických dohod.

Jiří Šedivý
Zdroj: ČT24