Z Guantánama by měl být propuštěn nejmladší vězeň

Havana - Americká vláda má v plánu propustit z věznice Guantánamo na Kubě nejmladšího zadržovaného. Jedná se o Mohammeda Džaváda, který je na základně už sedm let. Jeho právníci tvrdí, že mu v době zadržení bylo 12. Džavád je obviněn z granátového útoku na americké vojáky v Afghánistánu v roce 2002. Obamova administrativa navíc přiznala, že Džavád je v Guantánamu i přesto, že se s ním nekonal žádný vojenský soud. Vládní právníci nyní chtějí Džaváda ponechat ve vyšetřovací vazbě.

Džavádovi právníci jsou ale přesvědčení, že jejich klient bude propuštěn a bude mu především umožněno vrátit se do rodného Afghánistánu. Americká vláda však stále trvá na tom, že má ještě 3 týdny na to, aby dokončila vyšetřování případu, než rozhodne o jeho budoucnosti.

Právníci Džaváda tvrdí, že chlapci bylo při zatčení pouhých 12 let, zatímco oficiální zdroje z Pentagonu hovoří o 17 letech. Za pokrok se dá označit páteční prohlášení amerických úřadů, podle kterých už Džavád není v současnosti považován za vězně. Zároveň ale dodávají, že proti němu hodlají zahájit trestní řízení, a proto by měl zatím zůstat ve vazbě.

Vydáno pod