Podle Kadírové zmizelo v Urumči za jedinou noc 10 tisíc lidí

Tokio - Téměř 10 000 osob zmizelo za jednu noc v Urumči, správním středisku čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, při etnických nepokojích z počátku července. Prohlásila to dnes na tiskové konferenci v Tokiu exilová ujgurská politička Rebija Kadírová. Čína si předvolala japonského velvyslance v Pekingu, aby mu vyjádřila nespokojenost s návštěvou ujgurské disidentky.

Nepokoje v oblasti Sin-ťiang propukly 5. července. Střetli se tu muslimští Ujgurové, kteří tvoří většinu obyvatelstva oblasti, a Číňané. Podle čínských úřadů zahynulo 197 lidí, podle exilového Světového ujgurského kongresu, který hovoří o čínské kolonizaci, při níž jsou potlačovány kultura a náboženství Ujgurů, možná zemřely tisíce osob.

Dvaašedesátiletá Kadírová, která žije od roku 2005 ve Spojených státech a řídí Světový ujgurský kongres se sídlem v Mnichově, obvinila čínskou vládu, že chce „rozdrtit ujgurský lid“.

Rebija Kadírová:

„Téměř 10 000 lidí v Urumči zmizelo během jediné noci. Jestli jsou mrtví, kde jsou jejich těla? Jestli je úřady drží, tak kde?“

Peking Světový ujgurský kongres obviňuje, že nepokoje podněcoval, a disidentku označuje za kriminálnici. Kadírová však jakékoli zapojení do nepokojů odmítá. „Zodpovědnost leží na úřadech, které změnily zpočátku klidnou manifestaci v násilné nepokoje,“ reagovala.

Čína poskytla médiím oficiální záběry z 5. července

Čínské úřady nově rozeslaly médiím záběry z 5.července, na nichž rozvášněný dav Ujgurů útočí ve městě Urumči na etnické Číňany. Natočený materiál ukazuje jen násilnosti ze strany muslimských obyvatel Ujgurské autonomní oblasti. Následný zásah čínských bezpečnostních složek Peking zcela opomíjí.

Kadírová rovněž vyzvala mezinárodní společenství, aby zahájilo vyšetřování násilností. Uvedla, že je překvapena a zklamána postojem americké vlády, a vyjádřila naději, že Spojené státy nezůstanou nečinné.