Vítězné opoziční strany pákistánských voleb vytvoří koalici

Islámábád - Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf nehodlá rezignovat, přestože jeho strana prohrála parlamentní volby. Vítězná opoziční strana zavražděné bývalé premiérky Bhuttové mezitím oznámila, že je připravena utvořit koalici s druhou opoziční stranou bývalého premiéra Šarífa. Strany by tak měly většinu v parlamentu a je i možné, že by měly i dostatek hlasů na sesazení prezidenta Mušarafa.

Úplně definitivní výsledky pákistánských parlamentních voleb ještě nejsou známy. Chybí sečíst hlasy ještě v posledních osmi okrscích, z 268 křesel pákistánského parlamentu tedy zbývá obsadit posledních osm volných mandátů.

Už teď je ale jisté, že parlamentní volby v Pákistánu vyhrála opozice. Nejvíce hlasů získala Pákistánská lidová strana (PPP), kterou do své smrti loni v prosinci vedla bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová. Vdovec po Bhuttové Ásif Alí Zardárí požaduje, aby právě PPP byla pověřena sestavením vlády, zároveň dodal, že jeho strana je připravená vytvořit koalici se stranami, které nespolupracovaly se současnou vládou.

Jako druhá skončila strana bývalého premiéra Šarífa. Je velice pravděpodobné, že právě Šarífova Pákistánská muslimská liga (PML-N) se v parlamentu spojí s Pákistánskou lidovou stranou.

Ve volbách hodně ztratila vládní strana podporující prezidenta Mušarafa. Do parlamentu se prakticky vůbec nedostaly extremistické strany podporující radikální islám, ty totiž volby bojkotovaly.

Šaríf už vyzval současného prezidenta Mušarafa, aby odstoupil. Podle něj totiž Mušaraf před časem prohlásil, že z funkce odejde, až ho lidé nebudou chtít. Protože vládní strana podporující právě současného prezidenta volby prohrála, vzkázal Šaríf Mušarafovi: „Dnes lidé řekli, co chtějí!“ Pokud dohromady po definitivním sečtení všech hlasů získají PPP a PML-N dvě třetiny křesel v parlamentu, budou mít dostatek mandátů k tomu, aby prezidenta Mušarafa z funkce sesadily.

Vydáno pod