SME: Spisovatel Zamarovský agentem StB s minulostí v Hlinkově straně

Bratislava - Spisovatel Vojtěch Zamarovský, který se proslavil populárními knihami o starověkých dějinách, byl více než 20 let agentem československé Státní bezpečnosti. Informaci přinesl deník SME s odvoláním na spisy v pražských i slovenských archívech. Zamarovského minulost není poznamenána jen vztahy s StB, ale po válce byl i komunistou. Komunisté ho však v 50. letech vyloučili, neboť zjistili, že na konci války měl působit v Hlinkově slovenské lidové straně. Právě na práci českého Ústavu pro studium totalitních režimů se můžete zeptat jeho ředitele Pavla Žáčka, který bude v on-line rozhovoru na našem webu odpovídat ve čtvrtek 30. července  ve 14:00.

Už nežijící autor podle dokumentů začal s StB spolupracovat v roce 1962 pod krycím jménem Belo, v roce 1977 se s krycím jménem Závoj stal agentem rozvědky. Úkoly údajně plnil i v zahraničí, protože často cestoval.

„Byl využíván po linii politické rozvědky na problematiku jihovýchodního křídla NATO, na vyhledávací a tipovací činnost a v některých otázkách jako konzultant po linii aktivních a vlivových opatření,“ citoval deník záznam ve svazku napsaný v listopadu 1989. Zamarovský tak měl podle Martina Slávika z pražského Ústavu pro studium totalitních režimů vyhledávat vhodné lidi na další „rozpracování“. Ze spisu vyplývá, že tajné služby od něj získávaly informace o různých diplomatech. Spisovatel za spolupráci dokonce dostával i odměny - až 3000 korun.

Komunistická rozvědka si o Zamarovském vedla osmidílný spis. Zachovaly se pouze tři jeho části, zbytek StB skartovala.

Martin Slávik pro ČT

„V archivu bezpečnostních složek se k panu Zamarovskému zachoval spis ideový spolupracovník, což znamená, že šlo o agenta československé rozvědky, který byl občanem Československa.“

Pracovníky StB byl hodnocen jako spolehlivý. Slávik potvrdil i informace deníku SME, že vytipovával i osoby ochotné s rozvědkou spolupracovat. „Ve spise je rovněž uvedeno, že byl využíván jako konzultant aktivních opatření, což znamená, že rozvědka ho využívala při přísně tajných akcích, které měly napomáhat zahraniční politice socialistické soustavy. Nicméně žádné konkrétní opatření, na němž by se podílel, se nezachovalo.“

List SME poznamenal, že se rozvědka StB snažila oslabovat NATO v regionu jihovýchodní Evropy například vyvoláváním napětí v řecko-tureckých vztazích.

Nebylo to jednoduché

„Vím, že za ním několikrát přišli, z čehož byl dost vyděšený. Nebylo mu příjemné, že za ním chodili, ale nedokázal je poslat pryč,“ řekl podle deníku o minulosti svého otce jeho syn Peter Zamarovský.  

„Měl strach je odmítnout. V tom spočívala ta dobrovolnost. V minulém režimu se těžko dalo mluvit o dobrovolnosti,“ řekl dnes České televizi Peter Zamarovský.

Spisovatele se zastával i historik Pavel Dvořák. „Byl to skromný, čestný, příjemný a dobrý člověk. Lidé, kteří cestovali, byli vyzýváni ke spolupráci, jinak by se nedostali ven,“ uvedl.


Zamarovský patřil k nejvýznamnějším spisovatelům literatury faktu v bývalém Československu. Psal především o starověku - antickém Řecku, Římu či o starověké Mezopotámii. Pocházel ze Slovenska, velkou část života však prožil v Praze. Jeho knihy vycházely i v zahraničí, k nejznámějším patří tituly Za sedmi divy světa či Řecký zázrak. Spisovatel zemřel v červenci 2006.

Nejen vztahy s StB - patřil i ke hlinkovcům 

Podle SME Zamarovský v roce 1947 vstoupil do komunistické strany, o pět let později ho z ní však vyloučili. Důvodem mělo být údajně jeho zamlčené působení v době válečného Slovenska, které bylo vazalem nacistického Německa. Po vypuknutí Slovenského národního povstání v roce 1944 totiž prý vstoupil do pohotovostních oddílů fašistické Hlinkovy gardy a za Slovenského státu údajně působil i v akademickém klubu tehdejší vládní Hlinkovy slovenské lidové strany.

  • Spis StB o Vojtěchu Zamarovském autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1012/101168.jpg
  • Vojtěch Zamarovský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1011/101054.jpg
  • Andrej Hlinka zdroj: wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/171/17002.jpg