Na nátlak duchovenstva odvolal Ahmadínežád viceprezidenta

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes ustoupil požadavku duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího a odvolal čerstvě jmenovaného prvního viceprezidenta Esfandíjára Rahíma Mašáího. Ten byl ve funkci týden, ale jeho jmenování vzbudilo nevoli v kruzích duchovenstva.

Ahmadínežád až dosud Mašáího hájil, ale Chameneí ho dnes v dopise důrazně vyzval k Mašáího odvolání. Mašáí je stejně jako Ahmadínežád nebo Chameneí konzervativec, ale mezi duchovními není příliš oblíben. Příčinou je jeho liberální chování - v minulosti se zúčastnil představení, na němž v rozporu se striktní interpretací islámu vystupovaly také ženy. Popudil také loni výrokem, že je íránský národ přítel amerického a také izraelského lidu, což je v příkrém rozporu s oficiální politikou Teheránu vůči těmto zemím. S Ahmadínežádem ho pojí příbuzenský svazek - jeho dcera se provdala za prezidentova syna.

Spory mezi íránskými politickými špičkami se vyhrotily po červnových volbách, v nichž Ahmadínežád podle oficiálních výsledků zvítězil. Chameneí ho po volbách podporoval.

Protikandidáti ale vznesli námitky proti způsobu spočítání hlasů a žádali zrušení voleb. Konaly se demonstrace, při nichž přišlo o život 20 lidí a 500 ze zatčených osob je stále za mřížemi.

Ajatolláh Alí Chameneí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod