V Somálsku musí bojovat každý - jen vědět za koho

Mogadišo - Bezvýchodná válka v Somálsku pokračuje. Islámské milice Šabáb, podezírané z vazeb na al-Káidu, poslední týden přitvrdily. Na jihu země vyrabovaly základnu agentur OSN, unesli tři humanitární pracovníky z keňského pohraničního města Mandera a před týdnem také dva tajné bezpečnostní agenty francouzské vlády. Milice Šabáb ovládají tři čtvrtiny hlavního města, boje s vládními vojáky jsou tu na denním pořádku, nemocnice přetékají zraněnými. Z afrických zemí nikdo další pomoc poslat nechce a mezinárodní společenství se k intervenci nechystá. Humanitární situace v zemi je katastrofální.

V Mogadišu je nemyslitelné být mužem a nebojovat. Milice Šabáb neustále rekrutují nové členy. „Tady si musíte vybrat stranu. Když k nikomu nepatříte, jste ve vážném nebezpečí. Ani nemůžete na ulici,“ říká jeden z vojáků. Části Mogadiša jsou po 18 letech války městem duchů.

Prezidentský palác se pod pravidelnou palbou změnil na pevnost. Prezident šajch Sharif Sheikh Ahmed skoro nevychází. „Vláda si situaci uvědomuje. Jsme mladá vláda a máme omezené zdroje. Naši vojáci přesto umírají, aby zachránili vlast. Je to důkaz jejich motivace a odvahy,“ říká prezident.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)


Africké mírové sbory mají jen omezený mandát k ostraze institucí. Pod palbou jsou ale neustále - islamisté je pokládají za okupační síly. Z afrických zemí nikdo další pomoc poslat nechce.

Radikálové ze skupiny Šabáb nedávno „zakázali“ v zemi působit třem agenturám Organizace spojených národů. Podle Šabábu jde o „nepřátele islámu“. Program OSN pro rozvoj (UNDP), Politický úřad OSN pro Somálsko (UNPOS) a Oddělení OSN pro ochranu a bezpečnost (UNDSS) budou považovány za Alláhovy a muslimské nepřátele, protože podle milicí pracují proti zájmům muslimské populace v Somálsku a proti ustavení islámského státu. OSN na somálském území nemá stálé personální zastoupení a mise organizuje ze sousední Keni.