Saakašvili si chce udobřit opozici, navrhuje proto reformy

Tbilisi/Kyjev - Aby umlčel sílící kritiku opozice, vystoupil v pondělí gruzínský prezident Michail Saakašvili s projevem, ve kterém slíbil zásadní reformy, především volební. Ani tak se ale opozici nezavděčil, ta totiž označila jeho návrhy za bezobsažné. I nadále tak zřejmě Saakašvili neunikne tlaku opozice, která ho viní ze špatného řízení státu. S návrhem reforem vystoupil prezident dva dny před příjezdem amerického viceprezidenta Josepha Bidena.

Saakašvili se chce zavděčit opozici, jak to jen jde. Dnes v projevu před parlamentem navrhl, aby se místní volby konaly místo na podzim příštího roku už v květnu. Prosazoval také, aby se starosta metropole Tbilisi volil přímou volbou. Ani nabídka, že by opozice měla větší přístup do vysílání státní televize nebo návrh posílení pravomocí parlamentu na úkor prezidenta však nevyvolaly kladné ohlasy. Podle opozice je jediným řešením Saakašviliho demise.


„Tyto návrhy opakuje už pošestnácté nebo posedmnácté,“ zhodnotil prezidentovo vystoupení Kacha Kukava, jeden z desítky opozičních představitelů, kteří od dubna organizují pouliční demonstrace za odstoupení Saakašviliho. „Saakašviliho projev opět potvrzuje, v jak hluboké krizi Gruzie vězí,“ řekl.

Opozice viní prezidenta hlavně z definitivní ztráty separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie po loňské prohrané válce s Ruskem, špatné ekonomické situace a násilí vůči odpůrcům. Jak v ČT uvedl Slavomír Horák z Institutu mezinárodních studií, prezident v projevu také přiznal, že Gruzie nemá na to, aby se Abcházie a Jižní Osetie staly znovu součástí Gruzie. Ve stejném duchu se vyjádřil i o NATO.

I když se Saakašvili snaží si opozici udobřit, zatím se mu to nedaří, už minulý měsíc nabízel svým kritikům jednání o demokratických reformách, ti ale vytrvale žádají prezidentovu demisi.

Michail Saakašvili přednesl v parlamentu zásadní projev
Zdroj: ČT24