Indonéská televize identifikovala pumového útočníka z Jakarty

Jakarta - Indonéská televizní stanice dnes prozradila totožnost jednoho z podezřelých z pátečních pumových útoků na dva luxusní hotely v Jakartě. Podle televize měl údajný útočník vazby na radikální islámskou skupinu Jemaah Islamiah. Policie stále vyšetřuje páteční útoky na hotely Marriott a Ritz-Carlton, při nichž zahynulo devět lidí a 53 dalších osob, včetně cizinců, bylo zraněno.

Policisté se ve věci plné identifikace zatím drží zpátky - jednoho z podezřelých označila jen jako „N“, ale soukromá televizní stanice MetroTV zveřejnila informace, podle nichž se dotyčný jmenuje Nurhasbi. Jeho rodina uvedla, že se nevrátil domů a není dostupný na telefonu.

Údajný atentátník Nurhasbi navštěvoval islámskou internátní školu Ngruki na ostrově Solo, kterou dokončil v roce 1995. Tuto školu vede radikální muslimský duchovní Abu Bakar Bashir a vystudovala na ní řada členů Jemaah Islamiah. Tato skupina, která má údajně vazby na teroristickou síť al-Káida, je odpovědná za sérii pumových útoků v Jakartě i v turistických letoviscích na ostrově Bali.

Útoky v jakartských luxusních hotelech, které v pátek ukončily čtyři roky trvající klid, nesou typické znaky pro skupinu Jemaah Islamiah, uvádějí bezpečnostní analytici a policie. Použitá metoda a vybavení byly stejné jako při pumových útocích na Bali, které si v roce 2002 vyžádaly více než 200 obětí.