První problémy v Evropském parlamentu - kvůli postům

Brusel/Varšava - Nová konzervativní frakce v Evropském parlamentu, kterou spoluzakládala i česká ODS, řeší první personální problémy. Kvůli vnitřním sporům o funkce má prvního odpadlíka a přišla i o místo ve vedení Evropského parlamentu.

Frakce přišla o prominentního britského konzervativce Edwarda McMillana-Scotta, který proti vůli uskupení kandidoval na místopředsedu Evropského parlamentu a uspěl. Pochyby vyvolává i nový šéf frakce Polák Michal Kamiński, který byl už označen za nacionalistu, homofoba a antisemitu.

Sám Kamiński přitom jako jediný z kandidátů na místopředsedu EP neuspěl a jeho nový post je vnímán jako náhrada za jeho neúspěšnou kandidaturu. Odchod McMillana-Scotta zase znamená, že Evropská konzervativní a reformní skupina (ERC) nebude mít jako jediná parlamentní frakce nikoho ve vedení Evropského parlamentu.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Osoba Kamińského navíc vyvolává některé pochyby, sám McMillan-Scott ho označil jako nepřijatelnou osobu v čele frakce a zároveň jako homofoba, nacionalistu a antisemitu. Před deseti lety způsobil skandál, když v Londýně navštívil chilského diktátora Augusta Pinocheta.

V předsednictvu výborů EP je zatím jeden Čech - Tošenovský

Dvanáct důležitých výborů Evropského parlamentu si dnes zvolilo své předsedy a místopředsedy. Funkci v předsednictvech výborů získal jako jediný Čech Evžen Tošenovský (ODS), který bude jedním z místopředsedů výborů pro průmysl, výzkum a energetiku. Několik výborů si bude volit svá vedení ještě v pondělí, neočekává se ale, že by Češi získali ve výborech další klíčové posty.

Nejvýše postaveným Čechem v EP je sociálnědemokratický europoslanec Libor Rouček, který se stal jedním ze 14 místopředsedů europarlamentu. V minulém europarlamentu také například Rouček zastával funkci místopředsedy výboru pro zahraniční věci.

Europoslance za ODS povede Ouzký

Klub občanskodemokratických poslanců v Evropské parlamentu vede ode dneška Miroslav Ouzký. Ve funkci vystřídá Jana Zahradila. „Jsem velmi rád, že se mi podařilo získat důvěru poslanců,“ řekl Ouzký v reakci na noční hlasování europoslanců za ODS. Svým zvolením do čela občanskodemokratických poslanců v EP se stal zároveň i členem vedení své strany.