Obama chce prošetřit zabití 2000 talibanských zajatců

Washington - Americký prezident Barack Obama nechá prověřit zprávy, podle nichž vláda jeho předchůdce George Bushe vědomě utajovala informace o zabíjení válečných zajatců v Afghánistánu. Toho se mělo na sklonku roku 2001 dopustit tzv. Severní spojenectví, které tehdy bojovalo na straně Spojených států. Obama v rozhovoru pro televizi CNN prohlásil, že porušování norem válečného práva nelze za žádných okolností tolerovat.

Afghánská organizace Severní spojenectví, která byla během bojů v Afghánistánu spojencem USA, měla zajmout nejméně 2 tisíce příslušníků Talibanu. Ty pak nahnali do nákladních kontejnerů, ve kterých museli zajatci absolvovat cestu do vězení.

Během dvoudenní cesty se v těchto podmínkách udusilo až 1000 zajatců. Další pak byli údajně zastřeleni. Všichni zajatci skončili v masových hrobech. Velitelem Severního spojenectví byl tehdy Rašíd Dóstum, který dnes zastává funkci šéfa štábu vrchního velitele afghánské armády.

Obama CNN řekl, že neví, jak se Severní spojenectví, které bojovalo na straně USA proti Talibanu, chovalo v listopadu 2001, ale chce podrobné zprávy předtím, než se rozhodne, jak postupovat dál. „Myslím, že existuje zodpovědnost, kterou mají všechny země i ve válce,“ řekl Obama.

„A jestliže se zdá, že naše chování nějakým způsobem podporovalo porušování norem válečného práva, domnívám se, že bychom o tom měli vědět,“ dodal.

O tom, že Bushova vláda zřejmě řádně celou událost neprošetřila, minulý týden informoval deník New York Times. Deník tuto zprávu zveřejnil s odvoláním na informace od vládních činitelů a zástupců organizací na ochranu lidských práv.

Vydáno pod