Stockholm je zelená metropole

Stockholm - Jednou z priorit nového švédského předsednictví Evropské unie je snižování emisí skleníkových plynů. Švédsko chce jít zbytku Evropy příkladem. Nejvíce je to vidět přímo v hlavním městě. Díky investicím do ekologických technologií a lepší kvality života si Stockholm vysloužil titul první zelená metropole.

Stockholm je místo, kde se dá bez obav skočit do vody přímo v centru. Tato metropole patří mezi nejčistší na světě. Zelená je totiž součástí zdejší mentality. „Na ochraně životního prostředí pracujeme roky. Začlenili jsme ji do rozpočtu a veškerých činností města - od staveb přes zpracování odpadu po hromadnou dopravu,“ říká Hanna Brogrenová ze stockholmské radnice.

Autobusy jezdí ve Stockholmu na ethanol a bioplyn. Topný systém využívá z 80% obnovitelné zdroje. Emise tak klesly o čtvrtinu. Do roku 2050 chce být město na fosilních palivech zcela nezávislé.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Sběr tříděného odpadu - vysavač ho sám dopraví do kontejneru

Nejlepším příkladem je čtvrť Hammarby Sjöstad. Vyrostla v 90. letech původně jako olympijská vesnice, když se Stockholm ucházel o olympijské hry. Hammarby Sjöstad má 20 tisíc obyvatel. Už teď ale město plánuje další zelená sídliště. Ještě modernější než tohle.

Z dříve zanedbané průmyslové oblasti je modelové sídliště, kde se topí, chladí a svítí díky energii z recyklované vody a domácího odpadu. „Máme tu hodně experimentů. Solární panely, solární buňky, palivové články. Domy vyrábějí elektřinu, aniž by vypouštěly oxid uhličitý. Je to začátek, který chceme rozšířit do dalších částí města,“ vysvětluje architekt Björn Cederquist, který se na projektu Hammarby Sjöstad podílel.

Stejně se kdysi rozšířil i automatický sběr tříděného odpadu. V 60. letech se s ním začínalo v nemocnicích. Dnes ho využívá velká část Stockholmu. Systém funguje jako obří vysavač. Podzemní trubky spojují budovy se sběrnou stanicí. Pytel s odpadem lidé vyhodí do nádoby. Vzduch ho odsaje a rychlostí 70 km v hodině ho dopraví do kontejneru, který se vyváží jednou týdně.