Rusko povolí USA vojenské přelety nad svým územím

Biškek - Dohodu o pronájmu kyrgyzské letecké základny Manas americké armádě dnes svým podpisem stvrdil kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev. Smlouvu koncem června jednomyslně podpořil kyrgyzský parlament. Využívání základny schválil i Kreml, který v rámci návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě navíc souhlasil s leteckou přepravou posil a vojenských nákladů pro americké jednotky válčící v Afghánistánu přes své území.

Ještě před několika týdny to přitom vypadalo, že si Američané v Kyrgyzstánu budou muset nadobro sbalit kufry. USA se totiž nemohly s kyrgyzskou vládou dohodnout o nových podmínkách nájemní smlouvy. Kyrgyzstán nakonec americká armáda přesvědčila, když za nájem základny Manas nabídla místo 17 milionů dolarů 60 milionů ročně. Američané totiž hodně stáli o to na základně zůstat, protože je klíčová pro přepravu materiálů pro jednotky v Afghánistánu.  

Dohodu dokonce posvětilo i Rusko. To navíc během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě odsouhlasilo dohodu s USA, která umožňuje 4500 vojenských letů ročně přes ruské území. To by mělo posílit akceschopnost amerických jednotek v boji proti radikálnímu hnutí Taliban a také ušetřit Spojeným státům 133 milionů dolarů ročně na palivu a dalších nákladech.

Americká vojenská základna Manas v Kyrgyzstánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod