Sestřelení letadla nad Slovenskem v roce 1975 nařídil Jaruzelski

Varšava - Polští historici po 34 letech objevili dokument, který někdejšího nejvyššího představitele komunistického režimu v zemi generála Wojciecha Jaruzelskeho usvědčuje z vydání rozkazu k sestřelení letadla nad územím Československa. Amatérský pilot z Opole se jím v roce 1975 snažil dostat do emigrace na západ. Nedaleko před rakouskou hranicí ho československá stíhačka na přímý pokyn z Varšavy připravila o život.

Sestřelený Polák Dioniz Bielanski byl amatérským pilotem v aeroklubu v Opole. 16. července 1975 se rozhodl utéct z komunistického Polska na západ. Svou zemi opustil ve dvojplošníku AN-2. Nad československým územím, pouhých osm kilometrů od rakouských hranic, ho ale sestřelil český pilot stíhačky.

„Dokument, který jsme objevili, jasně potvrzuje, že rozkaz k sestřelení vydal generál Wojciech Jaruzelski,“ uvádí Lukasz Kaminski z Institutu národní paměti. Jaruzelski byl tehdy ministrem obrany, později se stal prezidentem. Komunistické bezpečnostní služby obou zemí se případ snažily ututlat a sestřelení polského letadla vydávaly za havárii.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)


Jaruzelski si prý na nic nepamatuje

Český pilot Vlastimil N. pouze plnil rozkaz: „Na letišti mne čekal náčelník štábu divize. Řekl: 'To neřešte, k tomu dal souhlas Jaruzelski.'“ Velení protivzdušné obrany Československa se polské strany ptalo, jak má postupovat. Odpověď zněla stručně: „Sestřelit!“

Bielanski byl novinářem, u sebe měl osobní dokumenty a rodinné fotografie. Pilot letěl velmi nízko, aby se vyhnul radarům, nahlásily ho ale pozemní služby. Za pár minut bylo jeho letadlo sestřeleno. Bylo to v 15:56.

Vyslechnuto bylo několik vysokých důstojníků polské lidové armády. Jaruzelski se k případu nechce vyjadřovat, pouze vzkázal, že si na nic nepamatuje.