Za krádež mobilů přijdou chlapci v Somálsku o končetiny

Mogadišo - Somálský prezident vyhlásil výjimečný stav. Odůvodnil to stoupajícími násilnostmi po celé zemi. Zejména jih ovládají islamisté. Milice al Šabáb se ale prosazují stále víc i v hlavním městě, kde uplatňují extrémní verzi své spravedlnosti. Somálsko nemá efektivní centrální vládu od roku 1991, kdy kmenoví válečníci svrhli tehdejšího vládnoucího diktátora Siada Barreho. Anarchie v zemi umožnila mimo jiné nebývalý rozvoj pirátství u somálských břehů, které na jedné z nejrušnějších námořních tepen ohrožuje lodi z celého světa.

Slabá somálská vláda podporovaná Západem nemá zemi pod kontrolou. Když v sobotu ani v neděli nikdo nereagoval na její výzvu k okamžité mezinárodní vojenské intervenci, vyhlásil prezident výjimečný stav. „Po konzultacích s vládními představiteli jsem se rozhodl v zemi vyhlásit výjimečný stav, abych pomohl tomuto národu. Žádám poslance somálského parlamentu, aby ho legalizovali,“ prohlásil somálský prezident Šejch Šaríf.

Boje vládních sil a islámských radikálů v Mogadišu propukly začátkem května a vyžádaly si na tři stovky životů. Minulý týden zabili povstalci ministra bezpečnosti, šéfa mogadišské policie a jednoho poslance. Milice al Šabáb s vazbami na al-Káidu uplatňují extrémní formu islámského práva, které prezident jako umírněný muslim letos sám zavedl.

V Somálsku zaveden výjimečný stav (zdroj: ČT24)

Islamisté o víkendu zatkli čtyři dospívající chlapce za krádež tří mobilů a pistolí. Jako trest každému uříznou pravou ruku a levou nohu. „V souladu s právním systémem šaríja musíme amputovat nohy a ruce těm, kdo drancují majetek patřící jiným lidem. Když to dělají, jsou to bezvěrci,“ odůvodnil soudce svůj ortel.

Veřejné uřezávání končetin jako trest se už objevilo na jihu země. V Mogadišu je to první případ. Stovky lidí přihlížely verdiktu. Svázané chlapce ozbrojenci odvezli. Kdy bude trest vykonán, soudce neřekl.

Šejch Šaríf
Zdroj: ČT24
Vydáno pod