Poprad - Vysoké Tatry, centrum slovenského turismu, se i na začátku léta potýkají s úbytkem návštěvníků. Ten je patrný hlavně u tradičních turistů ze sousedních zemí, tedy z Čech, Maďarska a Polska. Jen během zimní sezóny tak do Tater přijelo o čtvrtinu návštěvníků méně než v uplynulém roce. Na vině jsou především obavy ze zdražení kvůli zavedení eura od ledna tohoto roku. Ztráty sice částečně kompenzují návštěvníci z Německa, hoteliéři však přesto volají po tradičních zájemcích o krásy slovenských velehor.
Tatry volají po českých turistech
Do boje o ztracené návštěvníky vstupují podnikatelé z Tater s balíčky služeb i nižšími cenami. Zhruba o třetinu méně oproti minulému roku tak turisti v letní sezóně zaplatí např. za plavbu na Štrbském Plese nebo za lanovky. „Chtěli jsme vyslat signál, aby lidé věděli, že u nás není až tak draho, jak se někdy říká,“ vysvětluje snížení cen Michal Rolák ze společnosti Tatranské lanové dráhy.
K levnějšímu ubytování má Čechy dovést nová dálnice…
Ušetřit se dá i na ubytování. Na nadcházející prázdninovou sezónu jsou hotely a penziony obsazené sotva z třetiny, takže pobyt si stačí rezervovat i týden před odjezdem na dovolenou. „Před letní turistickou sezónou se ceny neupravovaly, takže se dá říct, že v porovnání s létem minulého roku je cenová hladina zhruba o dvacet procent nižší,“ upozornil Peter Chudý ze Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry.
Odborníci na turismus také upozorňují na dostavenou dálnici do Popradu, která by měla cestu českým turistům zpříjemnit a urychlit. Vedle toho jsou Češi jediným národem, kterým v komunikaci se Slováky nebrání jazyková bariéra.
… do Tater po ní ale jezdí hlavně Němci
Kvůli lednovému připojení Slovenska k jednotné evropské měně však do Tater míří hlavně Němci a Rakušané. „V tomto období nám začíná pomáhat euro tím, že hlavně v letních měsících je nárůst německých hostů, z německy mluvících zemí a ti v podstatě dnes už nemusí přepočítávat, mohou porovnávat, takže když přijedou na Slovensko, dá se říct, že ještě ušetří,“ řekl prezident Svazu hotelů a restaurací SR Jozef Bendžala.