Protičínští aktivisté se v Bratislavě střetli s příznivci čínského prezidenta

Bratislava - Návštěvu čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa na Slovensku provází protesty. Demonstranti za lidská práva se podle očitých svědků střetli s lidmi, kteří přišli čínského prezidenta přivítat. Ti se snažili zabránit protičínským aktivistům ve vstupu do prostoru před prezidentským palácem, který si zarezervoval uvítací výbor z čínské ambasády. Demonstranti se sem ale snažili protlačit, rozvinuli zde protičínské transparenty.

V blízkosti paláce se srotila početnější skupina lidí čínského původu v oblecích s červenými kšiltovkami ze Svazu čínských podnikatelů na Slovensku. S čínskými vlaječkami v rukách zde čekali na to, až budou moci čínského prezidenta přivítat. Není vyloučeno, že jde o samotné členy čínské delegace.

Tuto akci se pokusili narušit protičínští aktivisté. Ti na náměstí rozdávali letáčky a vykřikovali hesla. Přívrženci čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa se jim pokusili zabránit v tom, aby na Hodžově náměstí před prezidentským palácem rozvinuli svůj transparent.


Přívrženci čínského prezidenta si proto přinesli svůj transparent s anglickým nápisem Vítáme prezidenta Chu, kterým se snažili zakrýt transparent protičínských demonstrantů, na němž stálo Svobodu pro Čínu.

Na místě zasahovala policie, která zadržela nejméně šest Slováků a tři Číňany. Podle slovenských informačních serverů bylo sice Číňanů zadrženo několik, vzápětí však byli zase propuštěni.

Petice vyzývá slovenské představitele k jednání o lidských právech

Demonstraci policie ukončila poté, co ji starosta městské čtvrti označil za nepovolenou a vyzval všechny demonstranty, aby se rozešli. Následně policie vytlačila z náměstí všechny lidi bez ohledu na to, zda měli nějaký transparent.

Amnesty International předala dnes slovenské vládě petici s 15 tisíci podpisy, která vyzývá slovenské představitele k jednání s čínským prezidentem o stavu lidských práv v jeho zemi.

Na jiném místě, údajně v Banskobystrické ulici, demonstrovala skupina přívrženců meditačního hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně perzekuováno. Na dláždění rozprostřeli transparent Přestaňte mučit a zabíjet lidi cvičící Fa-lun-kung v Číně.


Gašparovič se s Chu Ťin-tchaem sešel, o lidských právech ale nejednali 

Prezidenti Slovenska a Číny se dnes setkali osobně. Jednali hlavně o obchodní spolupráci a to hlavně v oblasti telekomunikací, automobilového průmyslu, letectví, strojírenství a stavebnictví. „Slovensko má eminentní zájem o zvýšení hospodářské spolupráce zejména v oblasti investic,“ prohlásil po jednání prezident Ivan Gašparovič.

O otázce lidských práv v Číně, která patří k nejkontroverznějším při návštěvách čínských politiků, se prezidenti podle očekávání nezmínili.

Část obou táborů se přesunula do nedaleké ulice, kde již od rána demonstrovala skupina přívrženců meditačního hnutí Fa-lun-kung, které je v Číně perzekvováno. Mezi nimi bylo i několik příznivců hnutí z Česka, kteří je přišli podpořit. Číňané museli nakonec ulici opustit, protože hnutí mělo shromáždění oficiálně nahlášené. Během všech potyček utrpělo zranění několik osob.

  • Čínský prezident Chu Ťin-tchao zahájil v Bratislavě dvoudenní návštěvu Slovenska. Před prezidentským palácem na něj čekali jeho příznivci, mezi které se vmísili obhájci lidských práv. autor: Jan Koller, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/939/93815.jpg
  • Protičínské protesty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/939/93816.jpg
Vydáno pod