V Íránu se budou přepočítávat výsledky voleb, Ahmadínežád prý až třetí

Teherán - Íránská rada dohlížitelů je podle íránské státní televize připravena nechat přepočítat výsledky pátečních prezidentských voleb, jejich anulování nicméně vylučuje. Ve volbách oficiálně obhájil funkci dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád, ale jeho hlavní soupeř a bývalý premiér Mír Hosejn Músáví výsledek označil za zfalšovaný a u rady dohlížitelů se odvolal. Podle francouzských médií ve skutečnosti volby vyhrál právě Músáví, nezískal ale nadpoloviční většinu. Ahmadínežád byl prý až třetí a nepostoupil by do druhého kola. Íránské ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo vysokého českého diplomata, aby protestovalo proti komentářům EU k íránským volbám.

Podle informací, které prý unikly z íránského ministerstva vnitra, vyhrál volby ve skutečnosti Músáví, Ahmadínežád byl až třetí. Druhý prý byl další reformní kandidát Mahdí Karrúbí, nikdo z kandidátů ale nezískal nadpoloviční většinu. Napsal to dnes francouzský deník Libération s tím, že v případě takového výsledku by Ahmadínežád nepostoupil ani do druhého kola voleb. Músávímu podle Libération dalo hlas 45 procent ze 42 milionů voličů, Karrúbí získal 31 procent a Ahmadínežád necelých 14 procent hlasů.

Podle deníku Libération byl volební podvod připraven dlouho dopředu 

Podle oficiálních výsledků oznámených vládou Ahmadínežád získal dvě třetiny hlasů hned v prvním kole a Músáví třetinu. To neodpovídá žádnému z předvolebních průzkumů. Ahmadínežádovi stoupenci již pohořeli při volbách z roku 2006 do obecních zastupitelství a do Rady dohlížitelů, která bdí nad dodržováním ústavy. Proto prezident podle deníku Libération nyní už nic neponechal náhodě a podvod připravil dopředu - do volebních komisí vstoupili představitelé islámských milicí, které jsou Ahmadínežádovi věrné, a sčítání ovlivnili.

Rada dohlížitelů: Anulování voleb je vyloučeno 

Rada dohlížitelů je nejvyšším ústavním orgánem státu a musí volební výsledek potvrdit. Na dnešek si předvolala všechny tři neúspěšné prezidentské kandidáty. Kromě Músávího a Karrúbího tedy také někdejšího velitele revolučních gard Mohsena Rezáího. Rada je připravena nechat ve sporných okrscích hlasy přepočítat, žádosti neúspěšných kandidátů o anulaci voleb a vypsání nového hlasování ale podle svého dnešního prohlášení nevyhoví.

Za Músávího nároky se ale postavil také další velký ajatolláh Asadolláh Bajat Zandžání. Podle něho nastal „čas postavit se egoismu a porušování práv a vynutit si respekt k požadavkům většiny“.

Írán čekají další povolební demonstrace, Músáví vyzývá ke klidu 

Músávího stoupenci proti volebnímu výsledku protestují v ulicích od víkendu. Při pondělních povolebních protestech v Teheránu bylo už zabito nejméně osm lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Dnes státní televize oznámila, že byli zatčeni hlavní organizátoři nepokojů a že u nich policie údajně našla výbušniny a střelné zbraně.

Músávího i Ahmadínežádovi stoupenci se dnes znovu chystají do teheránských ulic. Chtějí demonstrovat na tomtéž místě v hodinovém intervalu po sobě. Po vyhlášení výsledků se sice protesty očekávaly, ale nikoliv v takovém rozsahu. Musáví nicméně dnes své stoupence vyzval, aby se dalších demonstrací neúčastnili, a zabránili tak zbytečnému krveprolití.

Zahraniční novináři mohou dnes v Teheránu pracovat v redakcích, ale nikoli v ulicích města. Ministerstvo kultury jim zrušilo akreditace. „Nikdo z novinářů nemá právo filmovat, fotografovat a podávat zprávy z města“, sdělilo ministerstvo.

Írán protestuje proti kritice ze strany Západu

Íránské ministerstvo zahraničí si dnes také předvolalo vysokého českého diplomata jakožto představitele Evropské unie, aby protestovalo proti komentářům EU k prezidentským volbám v zemi. V pondělí EU vyzvala Írán, aby vyhověl požadavkům opozice na prověření Ahmadínežádova vítězství a aby se zdržel zásahů proti protestujícím stoupencům Músávího.

„Islámská republika Írán odsuzuje intervenční a urážlivé názory vyjádřené některými západními zeměmi včetně nedávných vyjádření ministrů zahraničí EU a rotačního předsednictví v souvislosti s íránskými prezidentskými volbami,“ uvedla íránská studentská agentura ISNA.

Ahmadínežád: Imperialismus je přežitek

Ahmadínežád dnes na summitu v uralském Jekatěrinburgu se zjevnou narážkou na USA vyzval ke změně „přežitých“ mezinárodních politických a hospodářských struktur spjatých se zanikající epochou imperialismu. „Je zjevné, že éra impérií skončila a už se nevrátí,“ prohlásil. Ani USA, ani jejich spojenci se podle něj nedokážou vypořádat s krizemi, což svědčí o konci jednopolárního světového pořádku. „Irák je jako dříve okupován, chaos v Afghánistánu sílí a šíří se, palestinský problém zůstává nevyřešený, svět je zachvácen politickými a hospodářskými krizemi, ale naděje na jejich řešení není,“ argumentoval prezident.

Vydáno pod